Korona ponovo napada – Virgin Atlantic proglašava bankrot

Kao što i sami znate, pandemija korona virusa izazvala je masovni pad u ekonomiji i rušenje brojnih, do tada uspešnih biznisa…

Najnovija žrtva ovog virusa jeste Virgin Atlantic Airlines. Ova aviokompanija skoro je odlučila da podnela je zahtev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Državama, dok ne napravi plan spasa koji će im pomoći da se izvuku iz ovog problema.

Prema navodima, kompanija je zahtev podnela prošlog utorka. Pre svega, oni su to učinili kako bi se pravno zaštitili od kreditora u Sjedinjenim Državama, u skladu sa poglavljem 15 Američkog koda Bankrota, koji dozvoljava stranim dužnicima da zaštite svoje kompanije u toj zemlji. U skladu sa tim, ova kompanija neće zatvoriti svoja vrata, niti će otpočeti sa procesom likvidacije, još uvek.

Kao deo plana spasa, Virgin Atlantic će pokušati ponovo da pregovara o lizinzima većine svojih aviona, kao i da se izvuče iz dugovanja. Ipak, ako se ta strategija pokaže kao neuspešna, oni će bez novca ostati već idućeg meseca. Advokati kompanije komentarisali su situaciju: “Pandemija korona virusa ima snažan uticaj ne samo na nas, već na celu avioindustriju, dovodeći nas sve zajedno do ruba propasti”.

Oni su dalje dodali: “Virgin Atlantic je preuzeo različite mere kako bi upravljali svojom likvidnošću zbog neobične i neočekivane finansijske situacije i operativnih uslova sa kojima se sučeljava, ali je ipak sveobuhvatnija rekapitalizacija neophodna, kako bi se obezbedila budućnost ove kompanije, i kako bi oni uspešno odgovorili na sve svoje potražnje i zahteve do sredine septembra ove godine”.

Šta će se tačno dogoditi, ostaje da vidimo.