Da li biste trčali 3 km dnevno za dodatnu platu i bonus za hrabrost?

Jedna kompanija je predstavila kontroverznu i u najmanju ruku neortodoksnu inicijativu svojim zaposlenima koji žele da uzmu ogroman bonus za povećanje godišnjih prihoda, uz „injekciju” hrabrosti.

Razumljivo, s obzirom na globalnu krizu sa vrtoglavim troškovima života, mnogi radnici bi želeli da budu plaćeni više. Međutim, koliko njih je spremno da se malo više potrudi da bi zaradili taj novac, bukvalno svojim... znojem? Kompanija u Kini ispituje da li je njeno osoblje voljno da vežba svoja tela kako bi na kraju godine bilo nagrađeno novim sistemom nagrađivanja!

Dongpo Paper, kompanija za proizvodnju papira u provinciji Guangdong, sprovodi program koji će odrediti bonus svojim zaposlenima na osnovu broja kilometara koje pređu svakog meseca! U stvari, predsednik kompanije Lin Žiong, koji se dva puta popeo na Everest - jednom 2022. i ponovo 2023. - objasnio je da će taj potez motivisati njegovu radnu snagu da ostane u formi.

„Moj posao može da opstane samo ako su moji zaposleni zdravi. Namera politike kompanije je blagonaklona, a naravno vodi računa o bilo kakvim zdravstvenim problemima među zaposlenima“, izjavio je on, dodajući da pomenuti bonus ne deluje kao „pretnja“ ili „papir za pregovaranje“ prema onima koji nisu fit, ali ima čiste namere usmerene na dobrobit zaposlenih.

Međutim, inicijativa je izazvala i reakcije, jer postoji i "zamka": 100 radnika moraće da trči 99 kilometara svakog meseca tokom cele godine ako žele da dobiju godišnji bonus uvećan za 130 odsto mesečne zarade. Osim toga, postoji i skala u nagradi: oni koji trče 50 kilometara mesečno dobiće na kraju godine bonus u visini jedne mesečne plate.

U međuvremenu, tvrdoglavi trkači mogu dobiti besplatan par patika ako trče 80 km svakog meseca, neprekidno pola godine. Takođe, oni koji pretrče 30 km mesečno, na kraju godine biće nagrađeni bonusom u iznosu od 30% njihove mesečne plate.

"Ne samo da održavamo kondiciju, već smo i plaćeni za to. Dve muve jednim udarcem“, rekao je radnik kompanije koji je želeo da ostane anoniman. „Morali biste da trčite 3 km dnevno da biste dostigli svoj mesečni cilj od 99 km za mesec. Da li kompanija želi radnike ili atletičare? Ovi kriterijumi su strogi i preterani čak i za profesionalce u oblasti sporta. Boleće nas kolena sa takvim distancama. U stvari, u zavisnosti od starosti i fizičkog stanja, to može čak dovesti do akutne srčane insuficijencije“, uzvratila je druga osoba.

Da li biste vi prihvatili ovaj izazov?

Luxury Experience