5 najuspešnijih modnih dizajnera

Predstavljamo vam 5 najuspešnijih modnih dizajnera na planeti. Ova imena, godinama unazad, modnim kreacijama diktiraju trendove na globalnom nivou...

1. Karl Lagerfeld

Ovaj poznati modni kreator je rođen u Nemačkoj 30-tih godina prošlog veka ( Jako je tajnovit oko godine svog rođenja). Kada je imao 14 godina preselio se u Pariz sa željom da se bavi modnim dizajnom. Već sa 17 godina je počeo da radi za "Pierre Balmain" a jako ubrzo se prebacio u modnu kuću "Valentino". Poznati mdni magazini su uskoro Lagerfeld-a nazvali  Nenadmašnim tumačem raspoloženja trenutka jer je u svojoj karijeri dizajnirao gotovo sve, od cipela do venčanica.

2. Donatella Versace

Donatella Versace, mlađa sestra Gianni-a Versace-a, je današnji podpredsednik i glavni dizajner modne kompanije "Versace Group" Tokom sedamdesetih godina Donatella je bila P.R. svom starijem bratu ali je ubrzo postala njegova muza, savetnik i najiskreniji kritičar. Posle Gianni-jeve smrti 1997 godine, ona je "Versace" učinila prepoznatljivim celom svetu po sofisticiranosti, luksuzu i eleganciji.  

3. Stefano and Domenico

Kada je inspiracija za prvu kolekciju ovi modnih dizajnera potekla od čuvene glumice Sofije Loren, onda znate da oni u sebi imaju nešto zaista posebno. "Dolce & Gabbana" slave bujunu žensku formu i poznati su po kreiranju korseta i izazovnih ženskih haljina ali su takođe poznati i po luksuznim kolekcijama za muškarce.

4. Coco Chanel 

Gabriell "Coco" Chanel je rođena 1883 godine u Francuskoj a svoje detinjstvo je preovela u sirotištu gde su je časne sestre naučile da šije. Sa 20 godina je otvorila svoj prvi butik u Parizu gde je prodavala ženske šešire. Ubrzo zatim je počela da se bavi i proizvodnjom i kreiranjem ženske odeće da bi 1920-te godine lansirala Chanel No. 5 - prvi ženski parfem na svetu sa imenom dizajnera. Ostala je glavni dizajner Chanel-a do svoje smrti 1971. godine.

5. Marc Jacobs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs)

Sa velikim brojem prestižnih nagrada iz "Parsons" dizajnerske škole,  Jacobs je počeo da radi za Perry Ellis ali je ubrzo otpušten posle kreiranja neslavne "grunge" modne kolekcije. 1994. godine je kreirao svoju prvu samostalnu kolekciju muške odeće a samo par godina kasnije, 1997. godine, je proglašen za glavnog kreatora jedne od najpoznatijih modnih kuća na svetu, "Louis Vuitton". Na ovoj poziciji je ostao do dan danas a pored toga je i glavni dizajner svog personalnog brenda.

P.Ć.

Luxury Experience