Zbogom Bugatti Chiron: svet je dobio novi najbrži automobil

Kralj je svrgnut sa svog trona – Bugatti Chiron Super Sport 300+, koji je bio najbrži automobil sveta ugledao je kraj svoje vladavine.

Njega je zamenio SSC Tuatara, koji je krunisan kao najbrži automobil sveta, sa prosečnom brzinom od 532 kilometra na čas. Maksimalnu brzinu Bugatti Chiron modela od 490 kilometara na čas su mnogi dovodili u pitanje, uključujući i Džeroda Šelbija, osnivača i CEO kompanije SSC, jer je automobil uspeo da je razvije samo u jednom pravcu i imao je dosta modifikacija. Ipak, bilo kako bilo, američki superautomobil je apsolutno uništio brzinske rekorde Bugattija, uspevši da razvije brzinu od 532 kilometra na čas u jednom pravcu.

Ovaj rekord je postignut na State Route 10 u Nevadi, nadomak Las Vegasa, što opet pogoduje rekorderu jer je Bugatti taj poduhvat predstavio na zatvorenoj trkačkoj stazi. Tuatara je rekord oborio na istoj lokaciji gde je Koengisegg postavio svoj brzinski rekord pre tri godine.

Prema navodima, SSC Tuatara težak je samo 1247 kilograma, a pokreće ga 5.9 litarski tvin-turbo V8 koji proizvodi 1750 konjskih snaga. SSC je išao u oba pravca, što je u skladu sa kriterijumom koji nameće Ginisova knjiga svetskih rekorda.

Top Gear je čak i objavo video postizanja ovog neverovatnog cilja, dok će dokumentarac na temu ovog poduhvata biti objavljen nešto kasnije. Da li će se Bugatti pobuniti protiv ovog svrgavanja sa trona ostaje da vidimo, ali možemo slobodno reći da je SSC Tuarata za sada bezbedan na svom mestu, osim ukoliko na Koenigsegg ne iznenadi!