Ultra-retki Ferrari iz 1957. mogao bi da dobije 10 miliona dolara na aukciji

Redak model jednog od najlepših Ferrari trkačkih automobila biće na aukciji sledećeg meseca, a prodaje ga RM Sotheby's u okviru Nedelje automobila u Montereju.

Ferrari 500 TRC Spider Scaglietti iz 1957. je „prefinjenija“ verzija modela 500 TR koja je prilagođenija vozaču, prvog Ferrari automobila koji je nosio ime Testa Rossa.

Sa samo 19 jedinica proizvedenih između 1956. i 1957. - sve za privatne kupce - automobil ima karoseriju u stilu Scaglietti sa širom kabinom od svog neposrednog prethodnika, kao i obična vrata i vetrobranska stakla, dve karakteristike koje su ranije bile odsutne.

Automobil je bio opremljen četvorocilindričnim motorom koji je dizajnirao inženjer Aurelio Lampredi. Možda nije imao V-12 koji su imali drugi trkački automobili ovog proizvođača, ali je bio dovoljno moćan da pokrene vozilo na mnogim stazama, uključujući pobedu u klasi u Le Manu 1957.

Ovaj konkretni 500 TRC, bio je pretposlednji komad koji je sišao sa proizvodne trake u aprilu 1957. Iako je prvobitno obojen u plavo i belo, sada ima mnogo klasičniju crveno-crnu trkačku liveriju sa suptilnom belom trakom koja razdvaja boje. Automobil, koji je 2014. godine nabavio poznati kolekcionar Oskar Dejvis, potpuno je restauriran.

Pored prave lepote, ovaj 500 TRC takođe ima bogatu trkačku istoriju. Iako nije imao dobar početak — povukao se iz Le Mana 1957. zbog kvara vodene pumpe on je osvojio dva SCCA E-Modified šampionata 1958. i 1959. godine.

Učestvovao je u najmanje 30 trka između 1957. i 1963. osvajajući titule u 18 od njih. Nije se trkao decenijama, ali je od tada postao stalni deo na sajmovima klasičnih automobila.

Potencijalni vlasnici 500 TRC modela moraju biti spremni da potroše malo više da bi ga dobili. RM Sotheby's procenjuje da će automobil biti prodat za između 8 i 10 miliona dolara kada bude izložen u Monterejskom kongresnom centru 19. avgusta.

Luxury Experience