Sasvim električni Bentley stiže kao vizija budućnosti

2020.godina je konačno stigla, što obeležava početak nove decenije, koja će po svemu sudeći biti od krucijalnog značaja za automobilsku industriju, koja se odlučno kreće prema elektrifikaciji…

Već smo videli da neki od najvećih proizvođača automobila polako šire svoje flote elektrifikovanih modela, trošeći milijarde na istraživanje i razvoj električne mobilnosti. Bentley, ipak, ne žuri prema ovom cilju i želi sve da uradi baš onako kako se od njih i očekuje.

Slavni britanski luksuzni brend predstavio je svoj prvi ikada elektrifikovani proizvodni model tokom ženevskog sajma automobila pre dve godine, u formi hibridnog Bentayga modela. Ipak, slavni brend je odlučio da neće samo “ubaciti” električni pogonski sklop u jedan od svojih modela i uskočiti na EV tržište. U jednom intervjuu, šef ovog brenda, Adrijen Halmark, rekao je: “Mogli bismo da uzmemo jedno od postojećih imena i pretvorimo ga u naš prvi električni automobil, ali ne želimo da uzmemo postojeći model i ubacimo baterije u njega, jer to ugrožava prelazni opseg i efikasnost”.

U istom intervjuu, Adrijan Halmark je dao veoma interesantan komentar na pravac u kom Bentley brend gleda dok planira svoj prvi EV. Halmark je objasnio kako tehnologija guste energije u tehnologiji baterija može biti upravo ono što će promeniti pravila igre i pretvoriti električne automobile u kompaktne i lagane varijante. “Ne garantujem, da ćemo krenuti baš tim putem, ali to nam je svakako na radaru za sredinu ove decenije. Takve baterije su 30 % lakše, a nude istu snagu kao litijum-jonske. I-pace koji ima 720 kilograma baterija, pa bi smanjenje te kilaže napravilo zaista ve3liku razliku. Takođe, razmišljamo i o promeni pakovanja. Sa novim tehnologijama baterija, moći ćemo da pravimo automobile koji su niži, kao i one koji su viši, jer bi povećana gustina energije prevazišla aero-otpor”.

U junu prošle godine, Bentley je predstavio sjajni koncept nazvan EXP 100 GT, sa ciljem proslave svog stotog rođendana. Sasvim električni koncept bio je predstavljen kao Grand Tourer za svet 2035.godine, a on nam nagoveštava viziju budućnosti Bentley automobila sa električnom propulzijom. Ipak, vođe slavnog brenda sugerišu da prvi sasvim električni Bentley ne možemo očekivati pre 2025.godine.