Otvorena prva Mercedes-Benz futuristička stanica za punjenje električnih vozila

Nemački luksuzni brend želi da otvori 400 stanica za punjenje do 2027. godine...

Kao iz futurističkog filma, prva stanica Mercedes-Benz za punjenje električnih vozila već je realnost u Americi. Stanica koja se nalazi u Sandi Springsu u Džordžiji nije namenjena samo vozačima Mercedesa, već svima onima koji poseduju električno vozilo.

Ugrađeni punjači nude snage punjenja do 400 kW, omogućavajući nekim vozilima da povećaju kapacitet baterije sa 10 na 80% za samo 20 minuta. Punjače će moći da koriste i vlasnici električnih vozila drugih marki, ali će korisnici Mercedesa imati dodatne privilegije, poput rezervacije punjača. 

Što se tiče futurističke stanice, ona zaista izgleda kao iz Matriksa sa punjačima koji ukazuju na to da li su rezervisani za drugog vozača ili su spremni za upotrebu.  

Stanica za punjenje je pokrivena solarnom nadstrešnicom sa fotonaponskim elementima kako bi se kupcima ponudila zaštita od vremenskih neprilika dok proizvodi "čistu" energiju. U luksuznom salonu dok čekaju da se vozilo napuni kupci mogu da uživaju u osveženju ili kupovini iz maloprodajnog objekta koji se tamo nalazi.

Mercedes planira da proširi ove stanice u narednim godinama, sa ciljem otvaranja još 400 do 2027.

Ali Mercedes nije jedini proizvođač automobila koji je postavio sopstvenu mrežu za punjenje. Tesla već ima sličnu mrežu koja obuhvata svih 50 američkih država, dok Porsche, čija je mreža trenutno samo u Nemačkoj, ima sličan plan u izradi.

Luxury Experience