NOVI ASTON MARTIN

Predstavljamo vam novi Aston Martin Vanquish. Ključna reč za pamćenje sa novim modelom Vanquish, jeste da je do evolucije došlo, ali on je i dalje u tesnoj vezi sa modelom DBS kojeg i zamenjuje...

To ne znači da Aston Martin nije napravio značajne izmene na Vanquish-u. Prema British Marque-u, torziona krutost platforme ažuriranog modela je poboljšana za više od 25 odsto u odnosu na model DBS, dok je takođe lakši, što je rezultat upotrebe ugljeničnih vlakana i šuplje-livenog aluminijuma.

Dužinom od 4,72m, širinom od čitavih 2,06m i visinom od 1,29m, Vanquish ima istu dužinu i međuosovinsko rastojanje kao model DBS, ali je 5mm širi i 14mm viši od automobila kojeg zamenjuje. Sve u svemu, novi Vanquish je oko 55 kg lakši od DBS-a, i ukupno je težak 1739 kg. Aston Martin navodi da je raspodela dežine u odnosu 50/50.

Vanquish je opremljen izmenjenom verzijom motora sa prirodnim ususavanjem. U pitanju je 6.0-litarski V12 benzinski motor koji razvija 565KS pri 6,750 obrtaja i maksimalnim obrtnim momenat 620Nm pri 5.500 obrtaja u minuti. V12 motor se nalazi napred i pozicioniran je 19mm niže nego ranije, a pokreće zadnje točkove preko Touchtronic 2 šestostepenog automatskog menjač. Britanski superautomobil ubrzava do 100km/h za 4,1 sekundi i može da postigne maksimalnu brzinu od 295km/h.

Vanquish je opremljen sa novom generacijom Pirelli P-Zero guma visokih performansi koji su razvijeni specijalno za ovaj automobil, zajedno sa novim 20-inčnim aluminijumskim felnama. Kočioni sistem na automobilu poseduje treću generaciju Brembo Carbon Ceramic Matrix (CCM) kočnica. Prednja kočnica koristi 398 mm x 36 mm CCM diskove sa velikim jastučićima i šestoklipnia kočiona klešta iz modela One-77, dok zadnje kočnice koriste 360 mm x 32 mm CCM diskove sa četvoroklipnim kleštima.

Vanquish dobija najnoviju generaciju Aston Martin-ovog Adaptive Damping sistema (ADS) koji omogućava vozaču da bira između tri različita moda vožnje: Normal, Sport i Track. Takođe ima mnoštvo pomagala, uključujući i Dynamic Stability Control i Positive Torque Control.

Dizajn eksterijera je evolucija modela DBS, ali enterojer svoju inspiraciju crpi iz modela ONE 77. Raniji i sadašnji vlasnici Aston Martin-ovih automobila će se takođe osećati kao kod kuće dok se voze, zahvaljujući održanju osnovnog dizajna i raspored u enterijeru ali sa više futurističkog izgleda. Na primer, kontrole su potpuno nove i obuhvataju jastučiće osetljive na dodir na centralnoj konzoli.

Vanquish će biti ponuđen konfiguraciji sa 2 sedišta ili sa 2+2 sedišta. Prema Aston Martin, novi automobil ima više prostora za putnike i njihove potrebštine u kabini. Zapremina prtljažnika je znatno poboljšana, i to na 368 litara, što je više od 60 odsto više nego u modelu DBS. Novi Vanquish će stići u evropska zastupnišva krajem 2012 sa cenama već od 189,995 £

Izvor: AutoExclusive