Lamborghini Sian Roadster - najmoćniji model bez krova

Lamborghini je odlučio da se otarasi krova sa svog hibridnog hiperautomobila sa V12 motorom i predstavio je opčinjavajući Sian Roadster pre nekoliko nedelja...

U pitanju je najmoćniji model bez krova u izvedbi ovog brenda, ikada. Sa kombinovanom snagom od 807 konjskih snaga, koje potiču od 6.5 litarskog V12 motora sa unutrašnjim sagorevanjem i malenog električnog generatora sa 48 volti, ovaj super sportski automobil otvorenog krova definitivno odnosi pobedu.

Hibridni Sian Roadster dobio je određene elemente, inspirisane ikoničnim Countach automobilom, poput superiorne Periscopio linije. Takođe, model dolazi sa parom sportskih aero-krila u zadnjem delu, koja su akcentovana aktivnim lopaticama za hlađenje, koje su kreirane od patentiranih materijala osetljivih na temperature.

Lopatice za hlađenje reaguju na intenzivnu toplotu koja potiče od izduvnog sistema i rotiraju se kako bi rashladile motor. Poput kupe verzije, ovaj lepotan koristi električni motor sa 33 konjske snage, koji je inkorporiran u prenos, što vam daje mogućnost da koristite samo taj element kada idete u rikverc ili parkirate automobil.

Prvi hibridni kabriolet sa potpisom Lamborghini brenda je munjevito brz – od nula do sto kilometara na čas, model ubrzava za manje od 2.9 sekundi, dok je maksimalna brzina 350 kilometara na čas. Nije loše za kabriolet, zar ne?

Pored neverovatnog dizajna, najinteresantniji deo prvog hibridnog Lambo modela bez krova jeste njegov inovativni superkondenzator, koji je tri puta snažniji od litijum-jonske baterije iste veličine, dok je takođe tri puta lakši od nje.

Električni sistem automobila sa ovim superkondenzatorom i električnim motorom od 48 volti težak je samo 34 kilograma, što Sian Roadsteru daje savršeni odnos mase i snage. Još jedna velika prednost superkondenzatora u odnosu na litijum-jonske jedinice jeste ta da se on može puniti i prazniti istom jačinom.

To hibridu omogućava da se u celosti napuni svaki put kada vozilo zakoči. Skladištena energija je potom odmah dostupna kao instant injekcija snage kada Sian Roadster ubrza preko 130 kilometara na čas, što ga čini deset posto bržim u odnosu na druge hiperautomobile bez ovog inovativnog sistema.

Lamborghini će proizvesti ovaj hiperautomobil ograničenog izdanja u samo 19 primeraka, a kako to obično biva, svaki od njih je već pronašao svog vlasnika. Osim toga, vlasnici će biti u prilici da personalizuju svoje Roadstere uz pomoć Ad Personam odseka brenda, dok će im u ponudi biti praktično beskrajni asortiman premijum finiša  i boja, uz određene specijalne opcije.