Kraj jedne veličanstvene ere: Aston Martin se oprašta od modela V12 Vantage

Aston Martin je podigao veo sa poslednjeg modela V12 Vantage.

To znači da linija modela Vantage nikada više neće biti opremljena moćnim motorom od dvanaest cilindara.

Nazivajući ga „najbržim“ i „najžešćim“ V12 Vantage, britanski brend je temeljno ažurirao model kako bi mu dao više snage i performansi. Počevši od pogonskog sklopa, novi V12 Vantage dobija tvin-turbo 5,2-litarski V12 koji se takođe može naći kod DB11 i DBS Superleggera. Takođe, tu su i modifikovano vešanje, 40 mm širi luk točkova, mehanički LSD difrencijal, 21-inčni točkovi, gume Michelin Pilot 4S, karbon-keramičke kočnice, sportski volan sa zaravnjenim donjim delom i ugljeničnim vlaknima, trkačka sedišta, kao i 5,2 litarski twin-turbo V12 motor sa 700KS i 753 Nm, uz rekalibrisani 8-stepeni automatski menjač.

Aston Martin je uspeo da smanji značajnu težinu koristeći nekoliko različitih mera za uštedu težine, uključujući široku upotrebu karbonskih vlakana za izradu haube, prednjih branika i bočnih pragova. Čak je i poklopac zadnje haube takođe napravljen od karbonskih vlakana.

Slavni brend tvrdi da sportski automobil može da ubrza od 0-100 km/h za samo 3,5 sekunde i da postigne maksimalnu brzinu od 322 km/h.

Aston Martin će napraviti samo 333 primerka novog V12 Vantage modela koji će se prodavati po ceni od 265.000 funti i svi su unapred rezervisani.