Ferrari SP-8 – oda moći, preciznosti i prestižu

Ferrari je predstavio najnoviji dodatak svojoj One-Off seriji, model Ferrari SP-8.

SP-8 se pridružuje redovima najekskluzivnijeg segmenta u Ferrari asortimanu, jedinstvenih automobila napravljenih po individualnim specifikacijama klijenata, sa ciljem da otelotvoruju sam vrhunac prilagođavanja propinjućeg konja.

Ime automobila slavi njegov 3,9 litarski V8 twin-turbo motor, jedan od najhvaljenijih agregata u istoriji i dobitnika prestižne nagrade Motor godine (IEOTY). Pošto klijent koji je naručio SP-8 dolazi sa Tajvana, broj 8 je takođe značajan jer se smatra izuzetno srećnim u kineskoj kulturi i simbolizuje uspeh, sreću i lična dostignuća.

Ono što izdvaja SP-8 je činjenica da dolazi bez krova, što ga pretvara u čistokrvni dvosed roudster. Ovaj izbor dizajna ne samo da naglašava njegov sportski karakter, već i pruža uzbudljivo iskustvo vožnje na otvorenom. Da bi se ovo postiglo, bilo je potrebno pedantno usavršavanje aerodinamike kroz kombinaciju naprednih simulacija, testova u aerotunelu i procene staze, obezbeđujući i akustički komfor i dinamiku vetra koji su konkurentni njegovoj inspiraciji, F8 Spyder.

Eksterijer SP-8 prikazuje jedinstvenu igru volumena i materijala. Neofarbani prednji deo od ugljeničnih vlakana neprimetno se obavija oko repa, stvarajući zadivljujući efekat. Uklanjanje tvrdog krova je omogućilo dizajnerima da radikalno redizajniraju ceo rep, dajući mu punu zapreminu sa zategnutom linijom. Maska ima istu temu, ovog puta u vertikalnom kretanju, sa razmakom koji se postepeno širi prema bokovima da bi se protok vazduha bolje usmerio. 

Brojni elementi dizajna su ponovo osmišljeni za SP-8, uključujući farove sa specijalnim maskama, zadnja svetla inspirisana modelom Roma, redizajnirano vetrobransko staklo i ekskluzivne točkove sa pet krakova koji odaju počast Ferrari sportskim prototipovima i kultnom F40.

Enterijer je pretrpeo značajne modifikacije, sa redizajniranom centralnom konzolom za smeštaj komandi F1 menjača, sedištima sa laserski ugraviranom tamnoplavom Alcantarom® u kombinaciji sa tkaninom sa efektom gradijenta i tepisima od specifične keper tkanine.

Spoljašnja mat boja Argento Micalizzato kreirana specijalno za SP-8 se odlično stapa sa delom od ugljeničnih vlakana automobila, koji ima jednako specifičnu boju i završnu obradu. Čak je i Blu Scuro Stellato boja koja se koristi za povezivanje dva dela karoserije posebno razvijena, pokazujući posvećenost brenda Ferrari izradi po meri.

Ferrari SP-8 debituje na stazi Muđelo od 24. oktobra do kraja finala Mondiali Ferrari 2023. Nakon toga, biće izložen u Ferrari muzeju u Maranelu od 16. novembra 2023. do marta 2024. godine.

Luxury Experience