Ferrari lansira unapređenu verziju Portofino modela

Pre tri godine, Ferrari je predstavio svoj Portofino model kao zamenu za California T, u formi novog automobila ulaznog nivoa…

Ikonični italijanski brend je sada predstavio novu, unapređenu verziju grand tourera sa modularnim krovom, koji nosi i slavni M sufiks, koji predstavlja Modificata varijantu. Portofino M je prvi Ferrari koji je otkriven nakon zatvaranja njihovog postrojenja u Maranelu zbog pandemije korona virusa, i ujedno je prvi Ferrari koji je lansiran online.

Gledajući sa dizajnerske perspektive, novi Portofino M izgleda skoro identično prethodnom modelu. Ipak, ako se dovoljno snažno fokusirate, primetićete neznatno promenjeni dizajn branika, koji ima za iclj da novom ulaznom modelu podari “sportski, agresivni izgled”. Većina unapređenja odigrala se ispod maske automobila, što mu je svakako dalo više snage i bolje upravljanje.

Portofino twin-turbocharged 3.9 litarski V8 prerađen je kako bi proizvodio 612 konjskih snaga, što je za 21 konjsku snagu više od originalnog Portofino modela. Redizajnirani izduvni sistem je takođe dodat kako bi kompenzovao prigušivački efekat ugradnje novog filtera za čestice. Sedmostepeni prenos odlazećeg modela zamenjen je novim osmostepenim, koji je povezan sa automatskim menjačem sa dualnim kvačilom.

Kako kažu iz brenda, prenos ima 20% manji modul kvačila i 35 % veći odziv obrtnog momenta, u odnosu na onaj koji menja. I dok je maksimalna brzina ostala nepromenjena, na 320 kilometara na čas, vreme ubrzanja od nula do sto kilometara na čas je poboljšano za 0.05 sekundi.

Ipak, novi prenos je skinuo čitavu sekundu sa vremena ubrzanja od 0 do 200 kilometara na čas, za koje je sada potrebno samo 9.8 sekundi. Pored toga, kupci će na raspolaganju imati više opcionih dodataka, uključujući sedišta sa ventilacijom i grejanjem, uz naprednije sisteme vozačke asistencije.