Ferrari je hakovan i odbija da plati otkupninu

Ferrari je postao žrtva sajber napada, pri čemu su hakeri dobili pristup podacima klijenata. U stvari, hakeri sada traže otkup za informacije, novac koji sama kompanija nije spremna da plati.

Ferrari je u nevolji, i ne mislimo na njegovo odsustvo sa postolja u prve dve trke u sezoni Formule 1. Italijanska kompanija je ranije ove nedelje objavila da je žrtva „sajber incidenta” u kojem je treća strana dobila pristup podacima o njihovim klijentima. Kao da to nije dovoljno, proizvođač automobila je takođe izvestio da hakeri sada zahtevaju otkup za informacije, novac koji sama kompanija ne želi da plati.

Ferrari je obavestio kupce o incidentu u ponedeljak, 20. marta. Kompanija je otkrila da su imena kupaca, poštanske adrese, adrese e-pošte i brojevi telefona otkriveni tokom sajber napada. Međutim, jasno je stavio do znanja da informacije o plaćanju i detalji o skupim sportskim automobilima kupaca nisu otkriveni.

Ferrari je u izjavi rekao da sarađuje sa vlastima na kršenju bezbednosti.

U svojoj poruci kupcima, kao i u saopštenju objavljenom na svom sajtu, Ferrari je rekao da neće ispuniti zahteve hakera. „Ferrari nije iznuđen otkupninom, jer isplata takvih zahteva finansira kriminalne aktivnosti i omogućava iznuđivačima da produže svoje napade“, rekao je proizvođač automobila. „Umesto toga, verujemo da je najbolji način delovanja bio da obavestimo naše klijente o potencijalnoj izloženosti podacima i prirodi incidenta.“

Međutim, ovo nije prva povreda podataka koju je Ferrari pretrpeo poslednjih meseci. Prošlog oktobra, brend je objavio da je 7 gigabajta internih dokumenata procurilo na internet. U to vreme, proizvođač automobila rekao je da nema razloga da veruje da je bio žrtva sajber napada, uprkos indikacijama da je suprotno.

Pozivajući se na istrage koje su u toku, Ferrari je do sada odbio da komentariše da li su ova dva incidenta možda povezana.

Luxury Experience