Najnoviji De Tomaso hiperautomobil je zver za trkačku stazu od 3 miliona dolara

Proizvođač automobila De Tomaso upravo je predstavio svoj novi hiperautomobil samo za trkačku stazu, P900.

Futuristički model kombinuje neobičan dizajn sa neverovatnim V-12 motorom i može se voziti samo na stazi. De Tomaso se vratio na scenu 2019. sa modelom P72, koji je omaž trkačkom automobilu P70. Dok je P72 bio elegantan, novi hiperautomobil je hrabar i agresivan. Njegovi blatobrani su veći, linije oštrije i ima masivno zadnje krilo koje se obavija oko njegovih zadnjih svetala, dajući zadnjem delu estetiku raketnog broda.

Bez sumnje, to je automobil dizajniran da bude što brži. Jednako od vitalnog značaja za postizanje ovog cilja je i 6,2-litarski V12 motor koji razvija snagu od preko 662 kW/900 KS. Važno je naglasiti da je upravo ovaj motor najmanji i najlakši V12 motor na svetu, a napravila ga je kompanija Capricorn iz Nemačke.

Motor je uparen sa Xtrac sekvencijalnim menjačem i posebno je dizajniran da radi na sintetičkom gorivu neutralnom ugljeniku, što bi trebalo da ukloni deo krivice zbog prebrze vožnje po trkačkoj stazi. Nisu dati nikakvi brojevi performansi, ali pretpostavljamo da će se to promeniti što se bliže budemo približavali datumu zvaničnog lansiranja.

Koliko god da je moćan motor P900, on je težak samo 220 kg, što ga čini najmanjim i najlakšim V12 ikada razvijenim. Zahvaljujući potpuno novoj karbonskoj šasiji i karoseriji napravljenoj prvenstveno od ugljeničnih vlakana, automobil ima težinu od samo 900 kg, što znači da ima odnos snage i težine 1:1.

De Tomaso planira da napravi samo 18 primeraka P900, od ​​kojih će svaki koštati 3 miliona dolara. Ipak, morate biti strpljivi jer se očekuje da će isporuke početi do kraja 2024.

Luxury Experience