BMW lansira BMW M850i Gran Coupe inspirisan stripovima

Luksuzni proizvođač automobila se još jednom udružio sa poznatim američkim umetnikom Džefom Kunsom, ovog puta kako bi kreirali ograničeno izdanje pokretnog umetničkog dela 2023 BMW M850i Gran Coupe.

Pod nazivom „8 x Jeff Koons“, biće napravljeno samo 99 primeraka, od kojih će svaki automobil biti pomno ručno oslikan. Tema „8 x Jeff Koons“, inspirisana je stripovima, a za završetak spoljašnjeg farbanja potrebno je 285 sati rada po automobilu. Prema proizvođaču, specijalna boja zahteva 11 različitih faza da bi se primenila i za koju se tvrdi da je „najobimniji fabrički proizvodni proces po meri proizvođača ikada“.

Zahvaljujući radno intenzivnom poslu za koji je potrebna izuzetna preciznost, samo dve jedinice "8 x Jeff Koons" izlaziće iz fabrike svake nedelje.

Šarena spoljašnjost usklađena je sa njegovim podjednako živim enterijerom koji je, prema rečima umetnika, inspirisan popularnim crtanim likovima kao što su „Spider-Man“ i „Wonder Woman“. U stvari, sedišta su ukrašena jarko crvenom i plavom bojom, zbog čega izgledaju kao tapacirana odela Spajdermena. U kabini se nalazi i posebna značka „The 8 x Jeff Koons“ zajedno sa potpisom umetnika. Mehanički, ograničeno izdanje je identično standardnom M850i Gran Coupe automobilu.

Izdanje „The 8 x Jeff Koons“ ima cenu od 350.995 dolara i dolazi sa sertifikatom o autentičnosti koji su potpisali Kuns i generalni direktor kompanije BMW, Oliver Cipse. Prvi primerak će biti prodat na dobrotvornoj aukciji Christie's u Njuorku 4. aprila, a prihod će ići u dobrotvorne svrhe koje podržava umetnik.