Bentley predstavlja novi Bentayga S

Bentley predstavja svoj novi Bentayga model koji poseduje daleko istaknutiji sportski dizajn od svojih prethodnika…

Britanski brend predstavio je sasvim novi Bentayga S tokom prošle nedelje, a ova najnovija verzija voljenog SUV automobila dobila je suptilni i mišićavi preobražaj, pa je sada opremljena čitavim nizom novih detalja, koji su dizajnirani kako bi obećali još dinamičnije vozačko iskustvo.

Bentayga S pridružuje se asortimanu koji već sadrži Hybrid, V8 i Speed opcije. Na prvi pogled, novi model ne izgleda toliko drugačije u odnosu na svoje rođake, jer poseduje isti bazni dizajn, koji je prisutan od preobražaja koji je linija dobila 2020.godine. Detalji, sa druge strane, pričaju sasvim  drugačiju priču.

Novi model dobio je niže branike napred i pozadi, kao i veći zadnji spojler koji vozilu daje nešto žilaviji profil. Pored toga, automobil je dobio tamno obojena LED svetla, crni body kit, crne retrovizore i novu, crnu ovalnu izduvnu granu. Suštinski gledano, sve što je nekada bilo hromirano sada je ponuđeno u elegantnoj crnoj verziji. Ovi mračni detalji, zajedno sa specijalnim S oznakama i setom unikatnih točkova od 22 inča, daju SUV modelu sportski izgled, koji oduševljava.

Koliko god da je posvećen sportskom stilu u svom eksterijeru, enterijer Bentayga S modela je luksuzan koliko biste i očekivali od ovog sjajnog brenda. Kabina, koja je sada dostupna sa različitim konfiguracijama sedišta, nudeći četiri, pet ili sedam mesta, slična je onoj koju smo mogli da vidimo u V8 varijanti, ali je dobila novi odvažni dizajn. Nova sedišta dobila su elemente od Alkantare i kontrastne šavove. Kokpit je opremljen istim informativnim panelom kakav smo videli u Speed modelu, koji sadrži animacije u realnom vremenu i može biti prilagođen u skladu sa preferencijama vozača. Na kraju, vezeni S motiv i oznake mogu se videti na sedištima, kontrolnoj tabli i osvetljenim delovima vrata.

Ispod haube, pronaćićete isti robusni 4.0 litarski turbo-charged V8 motor, koji smo već mogli da vidimo u Bentayga V8 modelu. I dok nije podjednako moćan kao W12 iz Speed modela, ovaj pogonski sklop je više nego sposoban za proizvodnju 542 konjske snage. Matiran na osmostepeni automatski menjač koji šalje snagu prema svakom točku, motor može ubrzati od nula do sto kilometara na čas za 4.4 sekunde, dok ima maksimalnu brzinu od 290 kilometara na čas.

Novi izduvni sistem nije jedino unapređenje koje možete primetiti na ovom modelu, jer sada Bentey Dynamic Ride aktivni sistem kontrole dolazi kao deo standardne ponude. Tu je takođe i novi, specijalno tjunirani Sport režim vožnje, koji pojačava rad vešanja za 15 %, ukrućujući šasiju i poboljšavajući osećaj upravljanja. Na kraju, Torque Vectoring by Brake sistem lagano koči unutar zadnjih točkova kada ste u krivini, dozovljavajući vam elegantnije skretanje.

Bentley će knjigu porudžbina za Bentayga S otvoriti idućeg meseca, a ako sve bude išlo po planu, prve dostave će se odigrati početkom oktobra ove godine. Cena ovog modela počeće od 219.800 dolara, zbog čega je on drugi najskuplji model iz ove serije.