Bentley osvežava svoj Continental GT model

Luksuzni britanski brend, Bentley, dao je svom ultimativnom grand tourer modelu, Continental GT, efikasniji V8 motor…

Treća generacija ovog modela predstavljena je pre dve godine, na sajmu automobila u Frankfurtu, kada je bila dostupna samo sa 6.0 litarskim twin-turbo W12 motorom, sve do sada, koji je proizvodio 626 konskih snaga. U poređenju sa tim, novi 4.0 litarski V8 motor je znatno manji po veličini, što ga čini lakšim i efikasnijim u potrošnji goriva. Ipak, cifre snage govore nam da on nije u velikom zaostatku kada se radi o snazi.

Twin-turbo model sa osam cilindara proizvodi 542 konjske snage, koje se šalju na sva četiri točka putem osmostepenog automatskog prenosa. Iz Bentley brenda kažu da će luksuzni grand tourer koristiti pogon na zadnjim točkovima koliko god da je to moguće u uslovima normalne vožnje, zarad optimalne efikasnosti i dinamičnih performansi.

Lansiran u kupe i kabrio varijantama, prema tvrdnjama Bentley brenda, GT V8 Coupe traži samo 3.9 sekundi za sprint od nula do sto kilometara na čas, dok kabrio verzija traži 0.1 sekundu više za istu radnju. Obe verzije imaju maksimalnu brzinu od 318 kilometara na čas.

Zarad veće efikasnosti, V8 motor ima tehnologiju za deaktivaciju cilindara, pa se neprimetno prebacuje na rad sa četiri i osam, odnosno ekonomični režim vožnje i onaj orijentisan performansama. Kada se radi o dizajnerskim atributima po kojima bismo eventualno razlikovali W12 od V8 modela, jedini element koji se razlikuje jeste raspored izduvnog sistema.

GT V8 dolazi sa četvrtastim cevima, dok W12 ima dva masivna ovalna izlaza. Cene V8 varijante Bentley Continental GT kreću od 203.825 dolara za kupe i 223.675 za kabrio verzije, a oba modela su već sada dostupna za naručivanje.

Foto: Bentley

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE U pokretu