Skelet dinosaurusa Hektora prodat za 12,4 miliona dolara

Skeleti dinosaurusa, posebno oni "čuvenih" vrsta, u poslednjih nekoliko decenija na aukcijama su donosili impresivne sume.

Redak fosil dinosaurusa vrste Deinonychus dugačak je 9 metara i ime je dobio po karakterističnoj i smrtonosnoj kandži na svakoj nozi, jer Deinonychus na starogrčkom znači strašna kandža. Kandža je imala oblik srpa i bila je podignuta sa zemlje čak i kada nije bila u upotrebi da bi se održala smrtonosna oštrina.

Majkl Krajton, pisac romana koji stoji iza filmova Park iz doba jure, preimenovao je dinosaurusa u Velociraptor, poznatog rođaka Deinonychusa, jer je smatrao da je ime Velociraptor dramatičnije.

Međutim, fanovi filmova nisu jedini koji su oduševljeni dinosaurusima. Među entuzijastima su i paleontolozi koji proučavaju evoluciju života na Zemlji. Mnogi od njih su bili užasnuti kada su videli da je anonimni kupac preuzeo vlasništvo nad vrhunskim primerkom dinosaurusa po imenu Hektor po legendarnom trojanskom ratniku u Homerovoj epskoj pesmi Ilijada.

Kupci koji kupuju skelete dinosaurusa nisu u obavezi da svoje kupljene nalaze podele sa naučnicima. Čak i oni koji se odluče za izložbe u muzejima mogu u svakom trenutku da iznesu fosile iz muzeja, što znači da naučnici nemaju dovoljno vremena za detaljnija istraživanja i saznanja u vezi sa takvim primercima.

Prema Christie's, Hektor je „najkompletniji skelet te vrste ikada pronađen.” Tomas Kar, paleontolog kičmenjaka i vanredni profesor biologije na Carthage College u Viskonsinu, rekao je za Live Science: „Deinonychus nije nipošto uobičajen primerak i trebalo bi da ga stavimo u muzej, a ne u ličnu kolekciju aukcionara."

Fosili dinosaurusa u poslednjih nekoliko decenija prodaju se za impresivne sume – 2020. godine skelet Tiranosaurus reksa je prodat za rekordnih 31,8 miliona dolara, dok je najveći skelet ikad prodat bio dinosaurus Triceratopsa i vredeo je 7,7 miliona dolara.