Novi Lego set od 1.810 delova inspirisan slavnim delom japanskog umetnika

Trodimenzionalna re-kreacija umetnikovog dela Under The Great Wave off Kanagawa dolazi sa sopstvenim zvučnim zapisom.

Da li ste spremni da napravite Lego remek-delo? Najnoviji set proizvođača igračaka želi da uradite upravo to. Japanski umetnik Kasušika Hokusai kreirao je svoju čuvenu seriju otisaka na drvetu pod nazivom „Trideset i šest pogleda na planinu Fudži“ od 1830. do 1832. Njegov najslavniji komad, Pod velikim talasom kod Kanagave (oko 1831.), prodat je prošle godine za 1,6 miliona dolara putem Christie's aukcije, a Lego se sada sprema da ponudi verziju dela od kockica koju možete da napravite i prikažete u svom domu.

Lego komplet „Veliki talas“ uključuje 1.810 komada koji u živopisnom obliku ponovo zamišljaju Hokusaijev rad kao trodimenzionalnu zidnu umetnost. Umetnikova originalna kreacija je štampa na drvetu sa mastilom i suptilnim nijansama bež, bele i plave. Njegov dvojnik u Lego iteraciji pojačava živost sa zasićenijim bojama i svojom prepoznatljivom teksturom. Šest platnenih ploča, dva elementa za vešalice, separator od cigle i ukrasna pločica sa Hokusaijevim potpisom čine paket. Kada se završi, rezultat veličine 20 x 15 inča može se okačiti na zid ili postaviti na policu pored vaših omiljenih knjiga.

Komplet dolazi sa ilustrovanim uputstvima koja vas vode kroz proces izgradnje i pružaju više detalja o Hokusaijevim radovima. Na kutiji ćete takođe pronaći QR kod koji vas vodi do zvučne podloge koju je osmislio Lego kako bi vam pomogao da se opustite dok pravite set—ili da ga pogledate nakon toga.

Hokusaijevo originalno delo prikazuje ribare u tri čamca sa visokim talasom koji se sprema da se sruši na njih. Isto važi i za verziju Lego. Komadi imaju plavu podlogu prekrivenu belim detaljima koji odražavaju mirna, ali „pripremna za udar“ lica originala.

Hokusai je imao više od 70 godina kada je stvorio Under The Great Wave, a jedan BBC dokumentarac sugeriše da je taj komad mogao predstavljati njegov lični život nakon što je njegov unuk navodno prokockao sav svoj novac. Komad može imati i društveno-istorijske implikacije, jer neki veruju da simbolizuje japansko društvo u to vreme. Bez obzira na interpretaciju, Lego je imao jedan cilj za kreiranje umetničkog dela igračke: da odraslima pruži sopstvenu šansu da se prepuste „kreativnoj radosti“. Čini se da Lego kockice nisu samo za decu.

Luxury Experience