Kako bi se izborili sa sušom i visokim temperaturama - Dubai pravi sopstvenu kišu!

I dok se mnogi od nas žale na nepodnošljivu vrelinu leta, Dubai je odlučio da dela i učini nešto po tom pitanju…

Ovaj emirat skoro je kreirao svoju sopstvenu kišu, koristeći dronove koji su odleteli u oblake i oslobađali elekrične naboje, kako bi se izborili sa neverovatno visokim temperaturama od skoro 50 stepeni Celzijusa.

Kako bi to bilo moguće, tehnologija dronova šokira oblake strujom, što dalje uzrokuje njihovo sudaranje, a samim tim i padavine. Inovativna tehnika ima za cilj da poveća godišnji nivo padavina koji je standardan u ovoj zemlji, a više je nego mizeran.

Vlada Dubaija već je potrošila 15 miliona dolara za devet različitih projekata za poboljšanje kiše, a deo novca otišao je Univertizetu Redinga, koji stoji iza kreacije vremenskih dronova. Rezultirajuća tehnologija dronova predstavlja kombinovani rad istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Profesor Marten Ambaum, koji je radio na specijalnom projektu, izjavio je za BBC da Ujedinjeni Arapski Emirati imaju dovoljno oblaka za stvaranje uslova pogodnih za kišu: “Kada se kapljice spoje i kada su dovoljno velike, pašće kao kiša”. Još jedan ključni istraživač koji je radio na ovom projektu, Keri Nikol, izjavila je: “Pokušavamo da napravimo kapljice unutar oblaka, koje će preživeti svoj pad do zemlje”.

Slično komentarišući, Alija Al-Mazroui, direktor UAE istraživačkog programa za kišu, izjavila je: “Opremljeni izobiljem elektirčnog naboja, emisionim instrumentima i prilagođenim senzorima, dronovi će leteti na niskim visinama i emitovati električni naboj usmeren prema molekulima vazduha, što će zauzvrat stvoriti uslove pogodne za kišu”.

Pored veštačke kiše, Ujedinjeni Arapski Emirati takođe istražuju metode prikupljanja i čuvanja kišnice, i već su izgradili brane i rezervoare koji će prikljupljati vodu koja plavi pustinjske doline. Sa tim na umu, NCMS izvršni direktor, Abdula al-Mandos, izjavio je: “Ne želimo da protraćimo niti jendu kap vode”.