Detektorom metala otkriven srednjovekovni prsten vredan 47.000 dolara

Svako ko poseduje detektor metala sanja da otkrije nešto vredno.

Jednom čoveku je detektor doneo neverovatno otkriće kada je naleteo na srednjovekovni dijamantski prsten u "skoro savršenom stanju" u blizini Tornkomba. Sada se očekuje da će prsten doneti između 35.500 i 47.300 dolara kada bude na aukciji ovog meseca.

Dejvid Bord, pronašao je "zapanjujući" prsten u svom drugom pokušaju da detektorom metala otkrije blago, nakon što je 1970-ih pretražio lokalne plaže, ali nije pronašao ništa značajno, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Noonans.

Bord je prsten nazvao "pronalskom koji se dešava jednom u životu". Tokom intervjua rekao je: „Verovatno nikada neće postojati još jedan sličan njemu. Tada je svaki prsten bio individualan i jedinstven, a ne masovno proizveden kao danas. Neverovatan je.”

Bord se bavio detekcijom metala 2019. Tokom drugog dana terenske pretrage, skoro je odustao kada je dobio signal na svom detektoru metala pored pešačke staze. U početku je izgledao kao smotuljak neke folije, ali je Bord ubrzo shvatio da je u pitanju zlatni prsten. Kada ga je iskopao bio je sav u blatu, Bord je mislio da je to samo "stari metal" i stavio ga u džep.

„Kada sam stigao kući i isprao ga, shvatili smo da je mnogo bolje nego što smo mislili“, objasnio je on.

Prsten je u "skoro savršenom stanju", rekao je u saopštenju Najdžel Mils, konsultant za kovanice i antikvitete u Noonansu. Nakit ima zlatni obruč od dve isprepletene trake koje simbolizuju bračnu zajednicu i obrnuti dijamant. Unutar prstena je srednjovekovni francuski natpis koji glasi „Ieo vos tien foi tenes le moy“.

Zbog lokacije nalaza i kvaliteta prstena, stručnjaci su pretpostavili da je u pitanju burma Džoan Bruk koju joj je poklonio njen suprug Tomas Bruk. Njihov brak 1388. doneo je veliko bogatstvo porodici Bruk, navodi se u saopštenju, pošto je Džoan bila udovica Roberta Čedara, bogatog trgovca tkaninama i dva puta gradonačelnika Bristola - grada u zapadnoj Engleskoj.

Bilo je to u vreme kada su srednjovekovni pojmovi o viteštvu i dvorskoj ljubavi bili u zenitu, koncepti koje prsten odražava, objašnjavaju čelnici aukcijske kuće.

Sada poznat kao srednjovekovni dijamantski prsten „The Lady Brook“, će se uskoro naći na aukciji, a procenjuje se da vredi oko 40.000 dolara.

Luxury Experience