Zašto posedovanje privatnog ostrva nije tako glamurozno kao što izgleda?

Slavne ličnosti Džoni Dep, Leonardo Di Kaprio i Džordž Kluni uložili su milione da kupe sopstvena privatna ostrva – ali ova idilična mesta nisu samo posvećena uživanju, suncu i koktelima.

Ostrva su neverovatno skupa za održavanje i mogu i te kako da utiču na bankovne račune milionera.

Od Škotske do Bahama i svih tačaka između, privatna ostrva nude luksuz i glamur, zajedno sa privatnošću. Povezuju se sa ultra-luksuzom, kao i sa daškom aristokratije, i iako se ostrva mogu kupiti u raznim delovima sveta za manje od 100.000 dolara, postoje suncem okupani arhipelagi Kariba, Centralne Amerike i južni Pacifik koji zaista izgledaju bajkovito, a njihova cena može biti i nekoliko miliona dolara.

Privatno vlasništvo nad ostrvima ima dugu istoriju među elitom: legendarni glumac Marlon Brando, dobitnik Oskara, započeo je ovaj put 1966. kada je kupio ostrvo na Tahitiju za 270.000 američkih dolara. Glumci Džoni Dep i Nikolas Kejdž su kupili ostrva na Bahamima, Leonardo Dikaprio poseduje ostrvo Blekador Kej od 42 hektara na obali Belizea, koje navodno još uvek planira da razvije u ekološko odmaralište. Džordž Kluni poseduje ostrvo od 12 miliona dolara na engleskoj reci Temzi, zajedno sa istorijskim zamkom, a Stiven Spilberg koristi svoje ostrvo u portugalskom arhipelagu Madeira za odmor sa porodicom.

Nisu samo filmske zvezde ušle u igru kupovine ostrva: bivši izvršni direktor Oracle, Lari Elison i šef Virgin kompanije Ričard Brenson postavili su zastave na Havajima i Britanskim Devičanskim Ostrvima, respektivno, a porodica Karoline od Monaka poseduje pet ostrva na obali Italije.

Kupovina privatnog ostrva tehnički se ne razlikuje mnogo od kupovine bilo koje druge nekretnine. Važe ista razmatranja: da li se kupuje za ličnu upotrebu, iznajmljivanje ili razvoj? Ako je za ličnu upotrebu, koja su interesovanja korisnika – ronjenje, vodeni sportovi, poljoprivreda? Hoće li biti posetilaca? Ako je za razvoj, ko će posećivati ostrvo?

Za sve, pristupačnost je problem. Koliko je lako doći i koliko je infrastruktura razvijena? Dodavanje puteva, vode i struje može znatno povećati kupovnu cenu. Privatno ostrvo do kojeg je teško doći je gubitak vremena, energije i novca.

Konačno, finansiranje može biti teško za međunarodne kupce. Procene mogu biti složene i zakoni se menjaju od lokacije do lokacije. Kupci treba da utvrde da li je zemljište u slobodnom vlasništvu, koje su poreske strukture i – sve važnije – koja ograničenja i obaveze u vezi sa životnom sredinom postoje.

Bez obzira gde se nalazi vaše privatno odmaralište ili buduće ostrvo potrebno je znati da vam je neophodan dobar broker i renomirana agencija.

Luxury Experience