Sen Trope - dragulj Azurne obale

Više slika

Više slika

Sen Trope je mali primorski grad na francuskoj rivijeri, koji je postao poznat 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, a proslavila ga je francuska glumica Brižit Bardo onog časa kada je kročila na tlo ovog ribarskog gradića. Od tada pa sve do danas, ovo mesto ne prestaje da intrigira.

Divno priobalje, načičkana seoca u okolnim brdovitim predelima, monumentalna arhitektura, veličanstvena domaća vina, slikoviti i živopisni mali trgovi i svetski poznata luka... jednom rečju, Sen Trope je očaravajuća destinacija. Mesto u kojem toku godine živi oko 5.000 hiljada ljudi, tokom godine poseti neverovatan broj od skoro 5 miliona turista. Ovo, sada nadaleko poznato letovalište, postalo je stecište bogataša iz čitavog sveta i pravo mondensko letovalište.

Možete birati u mnoštvu dragocenih dragulja rasutih širom Sen Tropea - Verdon Gorges, Gassin seoce, Port Grimaud, Mediterranean Jewels, Golden Isles, Port Cros ili Le Levant su samo neka od mesta koja će vas hipnotisati svojom lepotom.

Istorija kaže da je ovo mesto dobilo ime po rimskom centurionu Torpetiusu ili Torpesu, koji je bio izgnan od strane Nerona jer nije pristao da se odrekne svoje vere, te je u čamcu u koji je bio bačen, stigao do obala tadašnjeg malog mesta, danas poznatog kao Sen Trope. Naime, sveštenici iz Abbazia di Saint Victor iz Marselja, koji su tada bili vlasnici velikog dela zaliva, podigli su u njegovu čast Ecclesia Sancti Torpetis 1055. godine. Danas je ovo mesto od 5.542 stanovnika simbol "umeća življenja", simbol za hedonizam i sve ono što novac može da priušti.

Predstavljamo vam i upoznajemo vas sa jednom od najposećenijih destinacija u Sen Tropeu, a to je hotel Byblos Saint Tropez destinacija koju su proslavili pisci, slikari, ličnosti svetskog džet seta, a najpoznatiji je možda po tome što je čuveni pevač Mik Džeger ovde zaprosio svoju ženu Bjanku Džeger i ovo naselje je odmah postalo mediteranski raj.

Ramatuelle

Ramatuelle je šarmantano i mirno seoce sa oko 2.500 stanovnika smešteno na brdima u blizini Sen Tropea. Podignuto je strateški na brdu, da bi se meštani odbranili od neprijatelja, a ima neverovatan pogled na zaliv Pampelonne i ravnicu, sa nadmorske visine od oko 130 metara.

Kao tipično mediteransko selo, jezgro arhitekture Ramatuelle otkriva stepenice, prolaze, trgove, uske uličice popločane cvećem, crkve i zvonik. Oker fasade i pastelne drvene žaluzine su ukrašene raznobojnim cvećem - jasminom, muškatlama, orlovim noktima i bugenvilijama. Jednom rečju, praznik za sva vaša čula.

Dok ste u Ramatuelleu, ne smete propustiti centralnu pijacu na trgu l'Ormeau. Uske ulice skučene između drevnih zidina skrivaju Porte Sarrasine, crkvu, vinograde i Paillas vetrenjače.

Smešten u Ramatuelleu nalazi se i zaliv Pampelonne koji se prostire na 27 hektara površine. Najlepše plaže se prostiru u Baie de Pampelonne, oko kilometar i po od grada, sa mekanim peskom koji jednako miluje one koji su na prestižnoj Nikki plaži, kao i na plaži Tahiti koja je postavljena davne 1946. godine. U ovom epicentru rivijere, izbor plaža dužinom od pet kilometara je veliki, kako za one koji žele da uživaju u privatnosti i miru, tako i za one koji žele da budu deo ekskluzivnih privatnih plaža gde se za suncobran i ležaljku izdvajaju enormne količine novca. Stecište svetskog džetseta je i kantina “Klub 55” koja je korišćena na snimanju filma “I bog stvori ženu” u kojem se u pauzi između setova odmarala slavna Brižit Bardo.

Najbolje porodične aktivnosti: Escalet Plaža

Nalazi se između Cape taillat i Cap camarat, prostire se na se na oko 350 metara, a idealna je za porodične izlete. Dosta sportskih aktivnosti je dostupno uključujući i ronjenje ukoliko želite da istražujete podvodni svet Azurne obale, a osim toga možete da iznajmite i kajak.

Morate da probate čuveni lokalni desert: Tarte Tropezienne

Ponos poslastičara, "kraljica među slatkišima”, delo je Aleksandra Micke iz Poljske, koji je otvorio pekaru u Sen Tropeu, gde je lansirao recept svoje bake za krem-tortu. Brižit Bardo, koja ju je svakodnevno jela u pauzama snimanja, predložila je da se do tada neimenovana bakina torta, koja je u stvari bila neka vrsta brioša sa kremom, nazove Tart Sen Tropea. Tako je ovaj jednostavni, ali jedinstveni slatkiš od jaja, putera, brašna i mleka dobio ime "La Tarte Tropèzienne".

Godine 1985. Albert Dufrene preuzeo je upravljanje kompanijom Alekandra Micka. Kao i njegov prethodnik, Albert Dufrene insistirao na održavanju recepta La Tarte Tropezienne tajnovitim i zadržao je isti zahtevan standard kvaliteta. Svaki dan La Tarte Tropezienne puni se kremom koji je napravljen u najvećoj diskreciji. Jedinstvena ekspertiza je potrebna da bi se otkrila delikatna mešavina dve različite vrste krema. Danas, La Tarte Tropezienne je jedan od simbola Sen Trope načina života. Uživanje u restoranima, poslastičarnicama koji su deo svakodnevnog dekora Sen Tropea, deo su tipične slike starog grada koji se spušta ka luci.

Najbolji izleti

Lepote samog grada, ali i okolnih mesta najbolje je obići biciklom. Spektakularna mestašca u brdima oko Sen Tropea, poput Gasana, Kogolina, Grimoa i Ramatuja nude pogled na neizmerne vinograde, vile koje sakrivene u vlastitu privatnost čine sliku nekog nestvarnog sveta. Deo magije ovog dela Francuske je taj kolaž pastelnih boja, koje se stapaju sa plavetnilom mora i intenzivnim zelenilom prirode.

Sentier du Littoral ("Primorski Put") je pešačka staza koja počinje i završava se u Sen Tropeu i traje najmanje nekoliko kilometara do Gigaro i Cavalaire, na obodu poluostrva Sen Tropea. Put ide duž obale i dobro je definisan u najvećem delu, tako da se teško možete izgubiti. Postoji pešačka petlja od nekoliko kilometara kojom možete pešati počevši od Sen Tropea, kojom stižete pored Sentier du littoral obalom do Tahiti plaže, ručati na samoj plaži Tahiti, a zatim se vratiti nazad u selo.

Najbolji pogled: La Citadelle, na dva koraka od Byblosa

Od 17. veka, ova građevina je jedna od najposećenijih istorijskih i kulturnih objekata. Sastoji se od bastiona i heksagonalne kule, a sagrađena u periodu između 1602. i 1608. godine po crtežima inženjera Rejmond de Bonefonsa i to je najznačajniji objekat između Antibes i Tulona koji nudi prekrasan panoramski pogled na ceo zaliv. Moderan Pomorski muzej, postavljen u tornju zamka, omogućava posetiocima da otkriju poznate ličnosti i heroje, kao i svakodnevni život ljudi koji su oblikovali Sen Trope tokom vekova pa sve do danas.

Najbolja radnja: Rondini - ručno rađene sandale

Tokom 80 godina, Rondini porodica je pravila legendarne kožne sandale, i to je prva obućarska radnja u Sen Tropeu. I dan danas, proizvodnja ovih sandala privlači kupce iz čitavog sveta. Otvorena je  1927. godine sa jednim modelom koji je prerastao i procvetao u uspešan biznis, a i sada nudi mnoštvo različitih modela. Ove sandale kupovala je i čuvena Marlen Ditrih.

Najbolje mesto za lokalni šoping

Magična igra lepote, raskoši i sklada odigrava se svakodnevno na živopisnim ulicama ovog mesta. Stecište bogatih i slavnih, ovo mesto je meka za kupovinu na čitavoj Azurnoj obali. Ovaj grad se dodavorava svima, tako da ovde možete pronaći prodavnice suvenira, mesare, pekare, poslastičarnice, ili radnje svetskih dizajnerskih imena, tako da ćete ako se nađete u trouglu između Place des Lices, Rue Gambetta i Rue Allard steći utisak da se nalazite u Parizu, Milanu ili Londonu.

Najbolja kulturna tajna: La Gendarmerie

Ova bivša policijska stanica, gde su snimljeni mnogobrojni filmovi je izuzetna i istovremeno intrigantna. Njena fasada iz 11. veka je definitivno jedna od najpoznatijih zgrada u Francuskoj. Slavu je stekla kada je u njoj sniman legendarni film Žandarm iz Sent Tropea.

Arhitektura: Le Latitude 43

Le Latitude 43 je izgrađen 1932. od strane poznatog arhitekte Žorža Anrija Pingusona i ovaj hotel je svrstan na listu istorijskih spomenika 1992. godine. Ova atipična zgrada je u potpunosti obnovljena i pretvorena u apartmane 1998. godine. Projektovale su je arhitekte Sesil Bril, Klod Maro i Žak Repike. Danas se Le Latitude 43 računa kao međunarodna referentna tačka za savremenu arhitekturu.

Najbolji restoran za slavlja: Rivea Alan Dukas

Restoran Rivea nudi autentičnu mediteransku kartu svežih, jednostavnih i zdravih proizvoda, poreklom iz susedne Italije ili sa Francuske rivijere. Ovo mesto je okupano suncem, baš onako kako je i želeo glavni kuvar i vlasnik Alan Dukas.

Muzej koji morate posetiti: La Citadelle

Tvrđava se nalazi u skladnom ambijentu šumovitih brda, okružena ekalipusima, a nije neobično da vidite i divlje paunove. Stalna postavka predstavlja arheološku podmorničku opremu, makete, gravure i slike brodova, kao i zbirku dokumenata izuzetnih i neobičnih života poznatih lokalnih stanovnika: dve sobe su potpuno posvećene Pjer Andre de Sufrenu, kraljevom izvršitelju i Žan - Fransoa Alardu, oficiru pod Napoleonom vladavinom.

Pristup gornjoj terasi muzeja posetiocima nudi vrhunski panoramski pogled. Gledajući prema moru, pogled na zaliv Sen-Trope i Sainte-Makime je izvanredan, sa kombinacijom oštrih kamenitih stena, zalivima, potocima i ostrvima. Gledajući ka unutrašnjosti, kada je vruće i duva prijatni Mistral vetar, pogled obuhvata krajolik koji seže do Esterel brda. Na terasi se nalaze četiri španska topa zaplenjena od neprijatelja koji i dalje simbolično skeniraju horizont u očekivanju napada (koji se više neće naravno desiti).

Jedan od najšarmantnijih mediteranskih gradića redovno su posećivali mnogi pariski pisci poput Žan-Pola Sartra, Simona de Bovuara, Žaka Prevera, kao i Fransoe Sagana i Pikasa, koji su preteče nekih novih zvezda, koje se danas okupljaju u ovom mondenskom letovalištu.

Ukoliko jednom posetite ovo mesto, jedno je sigurno - nećete ostati ravnodušni.

Luxury Experience