Karipske zemlje žele nastavak 'zlatnih pasoša', ali EU izražava zabrinutost

Karipske zemlje žele da nastave sa programima 'zlatnih pasoša', ali Evropska unija nije baš spremna da prihvati njihov predlog…

Pet ostrvskih zemalja godišnje zaradi 579 miliona dolara od državljanstva putem investicija, ali taj prihod je ugrožen. U poslednjih nekoliko godina, takozvani programi 'zlatnih pasoša' su pod povećanim nadzorom. Međutim, nekoliko nacija se nada da će im biti dozvoljeno da nastave.

Za pet karipskih zemalja, državljanstvo putem investicija (CBI) donosi neverovatnih 579 miliona dolara godišnje, kako je izvestio Bloomberg u sredu. Sveti Kits i Nevis, Dominika, Sveta Lucija, Grenada, i Antigva i Barbuda se oslanjaju na te programe kako bi održale svoje nacije na površini, i volele bi da Evropska unija shvati koliko su oni vitalni.

"Naš nacionalni ekonomski prosperitet zavisi od robustnosti našeg programa državljanstva putem investicija", rekao je Terens Dru, premijer Sv. Kitsa, u decembru. "Ovaj program mora biti zaštićen po svaku cenu."

U Druovoj zemlji, očekivalo se da će program CBI iznositi 192 miliona dolara u 2023. godini, čineći više od polovine prihoda zemlje. Tamo, državljanstvo košta 250.000 dolara, i omogućava ljudima da obezbede poreske olakšice i putovanja bez vize koje inače možda ne bi imali. Cena je ista u Dominiki, dok Grenada naplaćuje 150.000 dolara, a Sveta Lucija i Antigva postavljaju cenu na 100.000 dolara.

Ukupno, pet zemalja je dodelilo državljanstvo najmanje 88.000 ljudi, kako javlja Bloomberg. Mnogi od njih su Kinezi, Rusi, Nigerijci, ili druge nacionalnosti koje bi obično zahtevale putne dozvole prilikom putovanja u inostranstvo. Kao takva, EU je zabrinuta da zlatni pasoši olakšavaju putovanje i premeštanje novca za ljude koji mogu biti uključeni u sumnjive aktivnosti. Izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj nedavno je rekao da oni mogu omogućiti kriminalcima "da izvrše masovne prevare i peru novac od kriminala i korupcije koji dosežu milijarde dolara."

Ali, ako bi zemlje pooštrile mere prema ljudima koji drže zlatne pasoše, to bi potencijalno uništilo neke od ovih ostrvskih nacija, koje se oslanjaju na taj prihod za sve, od izgradnje aerodroma do podrške programima socijalne zaštite.

"To bi gotovo onesposobilo karipsku industriju", rekao je Rafael Sintron, izvršni direktor i suosnivač Wealthy Expat, koji savetuje ljude o drugim pasošima, za Bloomberg.

Oni koji su uključeni u vođenje programa pokušavaju da uvere zvaničnike EU da su programi sigurni, sa intenzivnim procesom pregleda koji ima za cilj da eliminiše loše elemente. Čak i pored toga, neke zemlje su zabranile putovanja bez viza iz ovih karipskih zemalja kao način zaštite. Ove ostrvske zemlje se nadaju da će one možda promeniti mišljenje o tome.

Luxury Experience