Jezero Komo: raj za poznate ličnosti i aristokrate

Više slika

Više slika

Jezero Komo pokriva površinu od 146 km² i okruženo je sa više od 20 šarmantnih sela, uključujući Belađo, Menađo, Černobio, Varena i Laglio.

Jezero je vekovima magnet za umetnike, aristokrate i putnike koji pronalaze inspiraciju i utočište u ovom zadivljujućem okruženju. Veliki pisci kao što su Gistav Flober, Meri Šeli i Stendal učinili su jezero Komo svojim domom u nekom trenutku svog života. Stendal je rekao da su pogledi na jezero iz njegove vile Belađo „najlepši na svetu posle Napuljskog zaliva“. Muzičari su takođe potražili utočište u gradovima oko jezera, a među brojnim posebno se izdvajaju Đoakino Rosini, Đuzepe Verdi i Vinčenco Belini, koji je napisao svoju operu Norma tokom kratkog boravka na jezeru Komo.

Frederik Barbarosa, porodica Sforca, španski kralj Filip II, Napoleon Bonaparta, Musolini i Đuzepe Garibaldi pomogli su u oblikovanju mistike koja prati jezero, igralište za neke od najpoznatijih ličnosti u istoriji. Međutim, privlačnost jezera datira iz davnih vremena kada su rimske legije donele lovorike i stabla maslina koja danas krase obalu.

Grad Komo izgleda kao filmski set iz italijanskog neorealizma. Njegova legendarna železnička stanica, izgrađena 1885. godine, stari grad i Piazza Cavour, sa svojim fontanama i najspektakularnijim pogledom na jezero, predstavljaju tačke velikog interesovanja za posetioce. Takođe, planina Brunate, Piazza del Duomo, Vila Olmo, muzej-kuća Alesandra Volta i Teatro Sociale su mesta koja se ne smeju propustiti tokom posete tom području.

Belađo je miljenik jezera Komo, odnosno fascinantni grad kog neki smatraju najlepšim na jezeru. Pored njegovih uličica, prošaranih buticima i restoranima, svideće vam se letnja vila izgrađena za grofa Frančeska Melzija, čiji je stil kasnije sledila langobardska vila Serbeloni, dom Nelsona Rokfelera od 1959. godine, kao i crkve San Đakomo i San Đorđo. Druge turističke atrakcije u Belađu su elegantni butici na Via Garibaldi i užurbani Punta Spartivento, prelep park odakle posetioci mogu da uživaju u fantastičnim pogledima na magično jezero.

Šarmantni grad Černobio takođe se može pohvaliti kolekcijom zanimljivih atrakcija: Vila d'Este, izgrađena u 16. veku, bila je scenografija Alfreda Hičkoka za film „The Pleasure Garden“ (1925) i čuvena Vila Erba iz 19. veka—sada prelep konferencijski centar, oduševiće putnike.

Ovaj region ima jaku vezu sa svetom kinematografije. Ne možete propustiti posetu Vili Pasalakva i Vili del Balbijanelo, u gradovima Moltrazio i Leno, gde su 2002. snimane scene iz Ratova zvezda, kao i Kazino Rojal (2006) iz serije o Džejmsu Bondu. U Tremecu ćete otkriti Vilu Karlotu, poznatu po svojim baštama, terasama i muzeju sa delima Kanove, Torvaldsena i Ajeza.

Sport, slobodno vreme i aktivnosti na otvorenom su neke od najatraktivnijih opcija na jezeru Komo. Jedrenje, vožnja kanuom, jedrenje na dasci, jet ski, skijanje na vodi, paraglajding, planinarenje, brdski biciklizam i jahanje su neki od načina da ostanete aktivni na kopnu ili vodi. Posetioci takođe mogu da igraju golf na bilo kom od sedam međunarodno poznatih golf terena. A nakon aktivnog dana na jezeru, ima mnogo mesta za prepuštanje finoj trpezi. Kuhinja regiona je poznata po rižotu „ai filetti di pesce persico“, maslinovom ulju, velikom izboru povrća, šparglama i drugim sočnim ribljim jelima.

Sa svim luksuznim lokalitetima na raspolaganju, jezero Komo i njegova okolina postali su utočište za slavne ličnosti koje traže beg od reflektora. Glumac Džordž Kluni kupio je vilu Oleandra iz 18. veka 2001. za više od 9 miliona dolara. Smeštena u Lagliju, to je bilo mesto za njegov blokbaster film Ocean´s Twelve (2004). Trenutna procenjena cena imovine je oko 40 miliona dolara. Takođe, Donatela Versaće, Madona, Ričard Branson i Silvio Berluskoni su kupili raskošne rezidencije u ovoj oblasti.

Luxury Experience