Helsinki - biser na hladnom Baltiku

Postavljen na bajkovitom mestu gde se susreću prostranstva severnog mora sa mnogim uvalama, plažama i nestvarnim malim ostrvima, Helsinki je glavni grad čitavog Baltika.

Glavni grad Finske je savršen primer mešanja moderne skandinavske filozofije ispresecane sa pojedinostima karakterističnim za sve Fince, koji imaju poseban termin koji opisuje veoma miran način na koji sve rade. Poznati su po svojoj blagoj naravi i prepuštanju izrazitim gastronomskim i uopšte momentima hedonizma, upravo „hygge“ do tančina definiše.

Za idealan početak jednog iskustva svojstvenog pravim Fincima, boravak u Helsinkiju treba započeti u nekom od luksuznih hotela, poput GLO Hotel Art, koji se nalazi u sklopu Art Nouveau zamka iz 1900. godine. Fasada od kamena odaje utisak pravog utvrđenja, dok zaobljene linije na kapijama i prolazima dodaju jedinstven šarm koji se nastavlja kroz bogato ukrašenu unutrašnjost.

Hotel Haven je prvi član Udruženja malih lukuznih hotela na svetu, a karakteriše ga izuzetno elegantan i moderan stil. Hotel se nalazi u drugoj najstarijoj zgradi u gradu, tek nedaleko do glavnog trga na koji se pruža sjajan pogled iz hotelskog restorana.

Helsinki nije poznat u svetu po svojoj kulinarskoj ponudi, poput baltičkih gradova blizanaca u okruženju. Ta činjenica se može objasniti urođenoj skromnosti koju Finci nose, kao i istorijom racionalnosti i pažljivog planiranja. U Helsinkiju je od nedavno na delu prava tiha revolucija u pogledu izbora ponude jela i neki od novootvorenih restorana su pravi dragulji. Stil kuhinje koji je rasprostranjen po gradu je neobičan, svež i vizuelno veoma upečatljiv, dok je glavni fokus na jelima od sveže spremljene ribe. U Helsinkiju se trenutno nalaze ukupno četiri restorana koji su zaslužili Mišelinovu zvezdu kvaliteta.

Mesto koje nikako ne treba preskočiti je muzej Atenum, koji predstavlja bogatu zbirku prelepih dela iz nordijske umetnosti. Slika Huga Simberga Ranjeni anđeo je jedan od najprepoznatljivijih eksponata, a do kasnog oktobra 2016. godine ceo treći sprat muzeja biće ispunjen sa 200 dela Amadea Modiljanija. Do ostrva Suomelinna vode organizovane ture, koje vode posetioce kroz najznačajnije momente iz bogate istorije tvrđave pod Unesco zaštitom.

Vožnja kolima do najistočnijeg dela Finske, mistične Karelije je nezaboravno iskustvo u regiji u kojoj i dalje opstaju neke od drevnih Pravoslavnih crkava. Posebne agencije vode zainteresovane helikopterom do starog manastira Valamo iz 12.veka, koji se nalazi na istoimenom ostrvu na velikom jezeru Ladoga.

Tokom 1960. godine Džeklin Kenedi je tokom posete Helsinkiju kupila nekoliko vrsta Marimekko haljina koje su odmah zatim postale pravi međunarodni modni fenomen. Izrazito upečatljivih boja i dezena, ove haljine su savršen poklon, baš kao i čuvene vaze Aalto, čuvenog finskog dizajnera Alvara Aalta koje su postale jedan od simbola Finske.

Pre puta u Helsinki, bilo bi idealno proučiti dela Tovea Jansona, autora Zimske i Letnje knjige, koje do tančina opisuju način života u Finskoj, ostrva, brodove i promene vremenskih prilika. Domaćini će sigurno biti oduševljeni ukoliko čuju da poznajete bar deo stvaralaštva Sigrid Unsted, dobitnice Nobelove nagrade za književnost, čije je najpoznatije delo nordijska epika 14.veka o Kristin Lavransdatter.

N.S.