Biseri UNESCO liste

Uz pomoć organizacije UNESCO, lista destinacija koje svako mora obići bar jednom u životu bogatija je za nekoliko simbola koji predstavljaju čitavu istoriju čovečanstva.

U pogledu univerzalne istorijske važnosti za čitavo čovečanstvo, na listu destinacija pod UNESCO zaštitom dodata su nova imena koja će stajati sa podjednakom važnosti uz svetski poznate gigante poput piramida u Gizi ili opere u Sidneju. Kao deo liste najdragocenijeg svetskog blaga, ove lokacije biće u potpunosti zaštićene u narednim decenijama i stolećima, pružajući priliku generacijama koje dolaze da se lično uvere u svu grandioznost koju nose ovi posebni simboli svoga vremena.

Efes – Turska

Nekada davno Efes je bio ključni lučki grad koji je cvetao pod uticahem starih Helena i Rimljana, dok je grad od svih nesreća čuvao hram posvećen boginji lova, Artemidi. Iskopine u okolini Efesa otkrile su postojanje bogate biblioteke i umetničkog teatra, izgrađenih u doba Rimske imperije. Grad je bio postavljen na jednoj od najvažnijih pozicija, na samom raskršću puteva koji su vodili dalje ka drevnoj Persiji. Efes je očuvan u tolikoj meri da se sa sigurnošću može reći da je predstavljao veoma važno mesto u razvoju hrišćanstva, dok se period turske vladavine beleži kroz sjajne primere arhitekture Seldžuka.

Umetnost Ha’Il regije – Saudijska Arabija

Podeljeni u dve odvojene celine, Džabel Um Sinman kod Džube i Džaval al-Mandžor, drevni umetnički izrazi zabeleženi na stenama Ha’Il regije prikazuju motive različitih ljudskih i životinjskih oblika, pripovedajući kroz crteže o dešavanjima tokom 10,000 godina dugog perioda. Jezero u podnožju Um Sinman planina, nekada je bilo glavni izvor života precima savremenih stanovnika Arabije. Danas, takvo jezero više ne postoji, ali ostaju detaljni zapisi o burnom životu ovih predela koje je sada u potpunosti prekrilo peščano prostranstvo.

Botaničke bašte – Singapur

Bašte u Singapuru nastaju tokom 1859.godine i jedine su botaničke bašte u engleskom stilu na tropskim predelima. Pokrivajući površinu od 74 hektara, u sebi kriju poseban odeljak posvećen orhidejama sa više od 1,000 vrsta orhideja i sa više od 2,000 vrsta hibridnih sorti. Mnoge vrste ime dobijaju po čuvenim ličnostima modernog vremena, poput Margaret Tačer ili Nelsona Mandele. U skladu sa vremenom, Botanička bašta u Singapuru razvijala se na način koji joj sada donosi epitete ustanove svetskog kvaliteta i nivoa, posebno u pogledima konzervacije i daljeg obrazovanja stručnjaka. Bašta u Singapuru je dom kolonijalne vile Burkin, objekta starog više od 150 godina koji je najverniji reprezent kolonijalne arhitektonske forme i vrlo verovatno poslednji primerak anglo-malajskog stila na svetu.

Suza – Iran

Grad poznat kao mesto gde su nekada živeli carevi i carice iz Elamskog, Ahemenidskog i Partijskog perioda, sada skoro u potpunosti zaboravljenih i isčezlih kultura. Tokom zimskih meseci, Suza je postajala prestono mesto persijskih kraljeva koji su je zauzeli u doba vladavine Kira Velikog. Vredna otkrića koja se pronalaze u čitavoj regiji, otkrivaju mnoge primerke vešto izrađenog nakita, ispisanih glinenih pločica, cilindarskih pečata sa urezanim inicijalima, svedočeći o živoj kulturi koja je iznedrila današnje poimanje matematike, politike i poslovnih odnosa.

Most preko reke Fort – Ujedinjeno Kraljevstvo

Sa svojih 2,529 metara, most Fort je jedan od najvećih i najstarijih mostova na svetu izgrađenih uz pomoć višestrukih konzolnih raspona. Nastao od ideja ser Džona Faulera i Bendžamina Bejkera, koji su angažovali više od 4,000 radnika kako bi ambiciozni projekat postao stvarnost. Popularni crveni most postaje glavna saobraćajnica železnice još od 1890. godine. Most Fort je za trenutak svog nastanka bio sam vrhunac primenjene tehnologije i sistema izgradnje svog doba, dok je upečatljivi i inovativni dizajn doprineo da postane jedan od najdražih simbola Velike Britanije.

N.S.