Ponovo su u trendu raskošni lusteri

Luksuzni, kristalni lusteri se vraćaju u naše svakodnevno okruženje. Nekada su bili zaštitni znak feudalnih vila i dvoraca, ali danas njihove moderne verzije ukrašavaju različite prostorije našeg doma. Stilski veoma atraktivni - lusteri predstavljaju uspešan spoj funkcionalnosti i dekoracije.

Da li ćete odabrati kristalni luster ili minimalističku lampu, zavisi u potpunosti od vašeg ukusa. U svakom slučaju, sigurno je da moderan luster može da ulepša svaku prostoriju i atmosferu podigne na najviši nivo.

Zašto se odlučiti za raskošni luster?

  • Ukoliko smatrate da je za luster potreban prostrani foaje ili plesna dvorana - daleko ste od istine. Moderni lusteri se odlično snalaze u „običnim“ prostorijama poput dnevne sobe, trpezarije ili čak i kuhinje. Bez obzira gde se nalaze, lusteri su uvek u centru pažnje i svakom prostoru daju notu jedinstvenosti i luksuza.

  • Ako želite da moderan luster postavite u sredinu sobe, uverite se da je plafon dovoljno visok. Luster obično visi na lancu i zauzima prostor. Kao pravilo, trebalo bi da pretpostavite da luster treba da zauzima samo gornju četvrtinu sobe. Dakle, nije na putu, i lako možete proći ispod njega.
     
  • Moderan luster se uklapa u svaki prostor, ali i uz svaki stil opremanja. U klasično uređenim sobama on će pronaći svoje prirodno okruženje. Ali, može izgledati fantastično, i još impresivnije, u modernom enterijeru. Možete stvoriti efektan kontrast, na primer, umetanjem plemenitog lustera u rustikalni ambijent.

Starinske, klasične lustere, osvetljavale su prave sveće postavljene u posebne svećnjake. Kasnije su prave sveće zamenjene sijalicama dizajniranim u obliku sveće. U okviru trenda štednje električne energije, moderne lustere obasjavaju LED ili štedljive sijalice.

  • Dok su klasični lusteri uglavnom napravljeni od metala, novi lusteri mogu biti od širokog spektra materijala, lakših za održavanje. Plastika, staklo, metal ili drvo, mogu se transformisati u savremene kreacije koje uspešno odražavaju duh vremena. Kristal se, takođe, koristi i u modernim lusterima, mada njegovu ulogu većinom preuzima staklo, koje podjednako efektno prelama svetlost.
     
  • Viseći luster iznad trpezarijskog stola sastavni je deo modernog uređenja doma. Tako se u fokus stavlja ovo vrlo važno mesto za okupljanje porodice, i ujedno se optimalno osvetljava čitav prostor. Međutim, moderni luster svoje mesto može imati i u kuhinji, gde se obično preferiraju glatki materijali koji se lako mogu obrisati. Ako postoji kuhinjski sto, luster okačite iznad njega. Stručnjaci savetuju da iznad okruglog stola koristite luster okrugle forme, dok bi duguljasti bio idealan iznad pravougaonog stola. Takođe je efektno okačiti više manjih lustera iznad kuhinjskog pulta.

  • Moderni lusteri su najbolji iznad stočića za kafu u dnevnom boravku. Predivni dizajn ovde najbolje dolazi do izražaja i prostoriji daje jedinstven karakter. Ukoliko je soba prostrana i visoka, pored osvetljenja, luster ima još jednu funkciju - popunjava prostor između poda i plafona, dodajući teksturu prostoriji, što stvara prijatan ambijent i visok nivo udobnosti. Čak i isključen, luster ukrašava dom.

Ako još uvek nemate luster, sada je pravo vreme da pogledate širok izbor aktuelnih modela, u internet-prodavnicama, i svom životnom prostoru dodate magiju starih vremena na nov način.

Luxury Experience