Lampa koja će u isto vreme osvetliti vaš prostor i ispuniti ga prijatnim aromama

Lotus je stona lampa za raspršivanje mirisa napravljena od materijala koji cveta kada ga zagreje sijalica...

Kako se naši tehnički uređaji razvijaju, ponekad se čini da gubimo vezu sa prirodnim svetom. Naši stolovi su pretrpani svime, od pametnih tableta do bežičnih zvučnika, ostavljajući malo prostora za dizajne kao što su vertikalne bašte i klasične saksije sa cvećem.

Kombinujući prirodnu privlačnost biofilnog dizajna sa modernom tehnologijom, Lotus lampa proizvodnog i industrijskog dizajnera JJ, je stona lampa za raspršivanje mirisa napravljena od materijala koji cveta na toplim temperaturama i zatvara se kada se ohladi.

Dizajnirajući Lotus lampu, JJ se oslanjao na tradicionalne tehnike pravljenja kinseskih lampiona, kao i na moderne tehnologije, poput 3D štampanja. Napravljena od nitinol žice, lampa je kreirana upotrebom legure sa memorijom oblika jer ima sposobnost da zapamti dve forme - jednu, koju dobija kada se materijal zagreje i drugu, koja se pojavljuje kada se ohladi.

Kada se sijalica unutar Lotosove lampe aktivira i počne da emituje toplotu, latice postepeno cvetaju. Potrebno je otprilike jedan do tri minuta da procveta, a latice Lotusove lampe se zatvaraju kada se lampa isključi. Ova „magična tranzicija“, kako kaže dizajner, ima za cilj da inkorporira organske elemente prirode u svakodnevne tehničke uređaje kao što su stone lampe.

Održavajući svoju tradicionalnu privlačnost, JJ se okrenuo pirinčanom papiru. Nakon što je pirinčani papir razbio na vlakna, konfigurisao je papir u setove čvrstih latica koristeći prilagođeni 3D štampani kalup koji određuje njihovu veličinu i oblik.  

Kada se latice lampe otvore, difuzor ulja uređaja se može naći pri vrhu. Tamo korisnici mogu da sipaju svoja omiljena eterična ulja, uživaju u aromaterapiji, a zatim čuvaju bočice esencijalnog ulja na postolju lampe koje je izrađeno od bambusa.