Lampa koja će promeniti način na koji dišemo

Jedinstvena stona lampa, sa interesantnim tehnologijama, ima za cilj da poboljša naše okruženje na mnogo načina…

Puripot airLamp, koja je delo korejske startup kompanije, sadrži u sebi dve inovativne tehnologije – tekstilni filter baziran na poliesteru sa meta TiO2 fotokatalizatorom i titanijum dioskid fotokatalizatorsku tehnologiju, sa ciljem uklanjanja štetnih VOCs, virusa, bakterija i finih čestica prašine. Dakle, pored glavne funkcije emitovanja svetlosti i stvaranja ambijenta, ovo maleno čudo takođe čisti naše okruženje i daje nam priliku da udišemo kvalitetniji vazduh.

Vazduh koji cirkuliše kroz nju, prvo se čisti kroz ne-fotokatalizatorski filter titanijum-dioksida sa prelaznim metalom. Prema kompaniji, ovaj filter čak 50 % bolje uklanja čestice prašine u odnosu na uobičajene HEPA filtere. Performanse ove lampe se neće pogoršati čak ni nakon višesatne upotrebe, ali je povremeno pranje potrebno, kako bi se otklonila sakupljena prašina. Kako kažu iz kompanije, njen filter je dugotrajan i neće mu biti potrebna zamena.

Vazduh se po drugi put čisti uz pomoć fotokatalizatora od titanijum dioksida, koji reaguje na 460 nm vidljive svetlosti. On proizvodi trenutne hidroksilne radikale koji razgrađuju VOCs, uništavaju molekularne veze i poboljšavaju efikasnost čišćenja vazduha.

Cena ove lampe još uvek nije objavljena, s obzirom na to da je ona tek pre nekoliko dana debitovala na CES 2020 izložbi, gde je ujedno osvojila CES Innovation Award nagradu u kategoriji pametnih kuća.

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Living