Jedinstvene svetlosne skulpture za svaki enterijer

Rumunski vajar i dizajner, Eduard Lokota, ručno izrađuje neverovatne skulpture, koristeći kombinaciju akrilnog stakla, mermera, sintetičkog cementa, drveta i drugih materijala…

Pronalazeći novu upotrebu svrhu za ugalj, Eduard je osmislio proces u kom se on koristi kao proizvodni materijal. Umetnik je tako kreirao Carbon seriju jedinstvenih umetničkih dela, koja u sebi kombinuju ugalj, smolu i svetlost.

Trenutno, ugalj je najviše korišćeno gorivo za dobijanje električne energije, što će se u godinama koje dolaze definitivno promeniti, uz prelazak na alternativne izvore energije koji se sve više upotrebljavaju. Baš iz tog razloga, i sam ugalj mora dobiti alternativnu svrhu, što je ujedno cilj i baza Eduardovih komada koji su na ovaj način izrađeni.

Kako sam umetnik kaže, “Jedna stvar je reciklirati materijal koji je prethodno korišćen u industriji, dok je nešto sasvim drugačije promeniti njegovu namenu i industriju u kojoj se koristi. Ko bi ikada pomislio da se ugalj može koristiti kao komad nameštaja?”

Upotrebom smole različitih boja u kombinaciji sa ugljem, on je kreirao ova elegantna zidna umetnička dela, koja su zaista prefinjena kada se radi o njihovom izgledu, dok su takođe besprekorno funkcionalna kada se radi o njihovoj svrsi. Carbon serija kreirana je u različitim bojama i sastoji se od četiri različita komada – Forest ogledala koje nam pripoveda priču o šumi, eko sistemu u kom živimo, uz Butterfly, Dawn i Purple Generation lampe.

Butterfly zidna lampa asocira nas prelepu vrstu insekta gledana sa daljine, dok bliži pogled otkriva lice čoveka. Dawn lamp, kao što njeno ime govori, oslikava odvažne boje koje se kriju iza jednog gradskog pejzaža, dok Purple Generation akcentuje senke i način na koji one reaguju na svetlost.

Eduard nije rekao da li su ove skulpture dostupne za kupovinu niti koja bi bila njihova cena. Ipak, možemo slobodno reći da su one sasvim nova vizija rasvete, koja bi bila dobrodošla u svim domovima.