Cachalot: nova prenosiva lampa Jošikija Matsujame inspirisana kitom

Više slika

Više slika

Jošiki Matsujama je dizajnirao novu prenosivu lampu za kompaniju Ambientec, koja evocira meke i veličanstvene forme kita…

Izgleda kao da se nežno izdiže iz dubina okeana kako bi donelo svoje toplo i nežno svetlo u naše životne prostore. Između dizajna svetla i morske biologije, Ambientec predstavlja "Cachalot", novu prenosivu lampu dizajniranu od strane Jošikija Matsujame.

Već od svog imena, ovo delo evocira fluidnu i veličanstvenu sliku kita. Cachalot je evokativan i simboličan objekat, izbegavajući svaku karikaturalnu ili preterano doslovnu referencu na oblik cetaceanskog bića, dok savršeno hvata njegovu suštinsku i poznatu formu. Ova prenosiva lampa može se slobodno postaviti na policu, među knjige, na stočić pored kreveta ili okružena drugim omiljenim predmetima. Kao i svi drugi komadi iz Ambientec kolekcije, poziva nas da razvijemo istinsku emocionalnu vezu s njom.

"Kao dete, očaravali su me kitovi i cetaceani u slikovnicama i avanturističkim romanima. Danas, kao dizajner, fascinira me oblik ovih morskih bića: moćan i fluidan, ali istovremeno topao i nežan. To je ta veličanstvenost ispunjena nežnošću koju sam želeo da prenesem s Cachalot modelom. Njegovo meko svetlo širi se u noć i čini da vreme izgleda kao da usporava - baš kao što kit klizi kroz dubine tišine mora, stvarajući neku sasvim drugačiju atmosferu ", objašnjava dizajner Jošiki Matsujama.

Cachalot je skulpturalna lampa, izvanredan primer sinteze najnaprednije tehnologije osvetljenja, preciznog zanatskog rada i visokokvalitetnih materijala koji čine da Ambientec bude poseban, zajedno sa njegovim poetskim dizajnom.

Baza je livena od cinka sa bakarnim premazom. Telo lampe je napravljeno od čistog, kristalno prozirnog i izdržljivog akrila, dostupnog u prozirnoj ili tamno sivoj boji. Unutar nje se nalazi tubularna LED jedinica koja koristi jedinstvenu patentiranu tehnologiju za proizvodnju toplih i nežnih svetala.

"Cachalot" je evokativna izjava ljubavi prema dubinama mora. Ovaj projekat je prvi dizajn Ambientec brenda inspirisan prirodom. Jošinori Kuno, CEO i osnivač brenda, zamolio je Jošikija Matsujamu da razvije koncept za zoomorfnu lampu. Oslanjajući se na svoje lično iskustvo, dizajner se okrenuo obliku kita. Nesvesno, njegova ideja se spojila sa strašću prema morima koja je uvek bila deo identiteta Ambientec brenda.

U svojim ranim preduzetničkim danima, Kuno je stvorio RGBlue, brend profesionalnih svetala za podvodnu fotografiju koji i dalje sinonim za izvrsnost. Sada, sa Ambientec kompanijom, njegov vizionarski duh je preneo to tehničko znanje u svet dizajna, stvarajući bežične i punjive vodootporne lampe.

"Sa Cachalot modelom, Jošiki Matsujama je prevazišao moja očekivanja. Ovom poetskom metaforom kita, podseća na tehničku pozadinu Ambientec brenda i potpuno izražava naše vrednosti: duboku ljubav prema prirodi i moru, zajedno sa poštovanjem prema okolini. Cachalot, kao i sve naše lampe, dizajniran je da traje: to je suprotnost mentalitetu 'upotrebnog' objekta, i to dolazi zahvaljujući našem izboru ultra-izdržljivih materijala i pažljivim metodama izrade", kaže Jošinori Kuno, CEO Ambientec.

Luxury Experience