Zavirite u novi neboder Bjarka Ingelsa u Njujorku

One High Line zauzima čitav jedan blok u zapadom delu Čelsija, nudeći neverovatan pogled na Hadson reku, a mi smo konačno dobili priliku da zavirimo unutra…

Ukoliko ste ljubitelj neverovatne arhitekture i sa nestrpljenjem očekujete kompletiranje brojnih neverovatnih projekata širom sveta, uključujući i One High Line, znajte da niste sami u svojoj patnji. Ovaj projekat na Menhetnu, koji predstavlja par uvijenih nebodera, već je dobio svoje obožavaoce, a uskoro će biti spreman za svoj veliki debi ovog leta.

I dok u Njujorku zaista ne manjka neverovatne arhitekture i visokih rezidencijalnih nebodera, One High Line zauzima čitav jedan blok zapadnog dela Čelsija, odnosno poslednji komad vrhunske nekretnine u tom delu grada. Prema navodima, građevina, koja je nastala kao delo danskog arhitekte Bjarka Ingelsa, osnivača BIG arhitektonskog studija, zvanično će dobiti prve stanare ovog leta. U sebi, One High Line sadrži 236 stambenih jedinca, unutar tornjeva koji imaju 26 i 36 spratova, dok će se tu takođe nalaziti i drugi Faena Hotel sveta, uključujući poslovne i prodajne prostore.

Dugoočekivano otvaranje konačno se približava nakon određenih finansijskih problema koji su doveli do zastoja u izgradnji, promeni u preduzimačima i totalnog rebrendiranja. One High Line, nekada poznat kao XI, prodat je njujorškom preduzmaču, Witkoff Group and Access Industries u decembru 2021.godine, po ceni od 900 miliona dolara, nakon što je HFZ Capital Group, originalni preduzimač, ostao bez novca, zaustavio gradnju i prinudno prodao ovaj projekat. Witkoff je zadržao sve originalne arhitekte i dizajnere, uključujući dizajnere enterijera, Gabellini Sheppard Associates i Gilles & Boissier.

Ingels, jedan od najtraženijih urbanih arhitekata, nije prevideo nijedan detalj kada je radio na konceptu ovih tornjeva. Fasada od travertina predstavlja omaž Solow i Grace građevinama Gordona Bunšafta, dok su prozori kreirani tako da direktno asociraju na deo grada u kom se neboderi nalaze. I dok uvijajući aspekt tornjeva definitivno ima estetsku svrhu, kako arhitekta objašnjava, oni su tako dizajnirani kako bi svaka rezidencija mogla da uživa u nesmetanom, predivnom pogledu na grad.

“Geometrija dva tornja predstavlja direktni odgovor kontekstu lokaliteta, odnosno odgovor jedne građevine drugoj. Razlog zbog kog ove građevine imaju neverovatnu formu je taj što one nikako ne smeju da smetaju jedna drugoj. Zauzvrat, dobili smo seriju neverovatnih uramljenih pogleda na panoramu Menhetna – oblik zgrada garantuje svakoj rezidenciji unikatne panorame. Dva tornja se transformišu i adaptiraju svom okruženju i jedan drugom dok se uzdižu iz zemlje, reorijentišući se kako bi odgovorili High Line, reci Hadson i obližnjem umetničkom distriktu. Vijugava geometrija na uglovima tornjeva smanjuje njihov obim, kreirajući dodatnu odvojenost između njih”, objašnjava Ingels.

One High Line ima neverovatan pogled u svakom pravcu – iz Istočnog tornja, možete uživati u nesmetanoj panorami reke Hadson i centralnog dela Menhetna, dok Zapadni toranj nudi pogled na središnji deo grada. Pored toga, građevina ima pogled na High Line, dok će njeni stanari imati svoj odvojeni ulaz kako bi mogli da koriste beneficije ovog urbanog parka.

“One High Line okupira čitav blok grada između High Line i Hadson reke. To je bio prazan komad Menhetna i najbolja lokacija koja je zahtevala pravog vizionara koji bi osmislio projekat ispunjen maštom, koji bi svojim stanarima ponudio pristupačnost i poželjno mesto koje bi nazivali svojim domom. Ingels je “prešao igricu” kada je kreirao ova dva ikonična tornja, koja su na neki način protkana tradicijom Njujorka dok su istovremeno sasvim novi i unikatni. Njegovo razumevanje dizajna pomoglo mu je da maksimalno iskoristi kinematografski pogled na reku i panorama grada. Na uličnom nivou, on je uspeo da pretvori čitav ovaj blok u povezanu zajednicu i centar mira u srcu grada”, objašnjava Aleks Vitkof, CEO Witkoff grupe.

Kada se radi o stanovima, u ponudi su rezidencije sa jednom do pet spavaćih soba, odnosno sa cenama koje idu od dva do pedeset miliona dolara. Aranžiranje prostornog plana i rasporeda takođe nije bio mali poduhvat, dok je uvijeni aspekt zgrade zahtevao dodatna prilagođavanja.

“Veoma često, građevine sadrže plan prostora koji je izveden X puta. Mislim da postoje određene situacije u kojima to ima smisla, ali posebno u Njujorku, gradu gde okruženje i kontekst nisu ravna linija, već predstavljaju trodimenizonalno stanje, prava stvar koju možete uraditi za svoje prizemlje, možda nije toliko dobra za deseti ili trideset peti sprat. U ovom slučaju, savršeni plan prostora morao je da se prilagođava za svaki nivo, budući da se same građevine rekonfigurišu dok se uzdižu od zemlje do nivoa penthausa. Ta jednostavna realizacija učinila me ponosnim: vi ste u trodimenzionalnom gradu poput Njujorka i stvari se moraju menjati kako se krećete prema nebu. Upravo to smo pokušali da uradimo sa One High Line. I naravno, unutar ovih okvira rada, odjednom smo dobili različita prazna platna koja su oduševila dizajnere enterijera, koji su dobili priliku da kreiraju neke zaista uzbudljive rezidencije”, izjavio je Ingels.

Rezidencije u Zapadnom tornju, koje potpisuje Gabellini Sheppard Associates studio, dobile su podove od hrastovine, ormariće koje potpisje Bulthaup Grey Larch, radne ploče White Princess i Taj Mahal podove i zidove od kvarciza u kupatilu. U međuvremenu, rezidencije u Istočnom tornju, koje su delo Gilles & Boissier, dobile su Molteni Larch ormariće, podove od evropske hrastovine i Arabescato Vagli mermera, uz African St Laurent mermerne zidove u glavnom kupatilu.

Kada se radi o pogodnostima, one uključuju bazen, teretanu, saune, simulator za golf, igraonicu i sobu za bilijar, kao i konsijerža sa dvadesetčetvoročasovnom dostupnošću. Stanari će takođe imati pristup luksuzim pogodnosima Faena hotela, poput održavanja stanova, pranja veša, planiranja događaja, bukiranja spa centra i obroka u restoranima.

“Imali smo luksuz da sarađujemo sa najboljim iz sveta arhitekture kada smo potpisali ugovor sa Ingelsom, sa najboljim iz sveta dizajna enterijera i pejzažne arhitekture, kao i najboljm iz industrije gostoprimstva”, kaže Vitkof. “To je jedna zaista neverovatna kolekcija talenata i saradnika, a naši kupci to definitivno prepoznaju”.

Luxury Experience