Predivan mali stan inspirisan Meksikom na Menhetnu

Zaronite u fantastičan, sunčan, sladak i omamljujući svet ispunjen najlepšim bojama.

"Hteo sam da stvorim mesto gde biste mogli da zaboravite svoj stresni radni dan i da imate priliku da iza sebe ostavite gradsku vrevu u svetlom, nežnom i pomalo omamljujućem domu...“ Ovom rečenicom mladi ruski arhitekta Dmitrij Reutov opisuje svoj dizajn malog stana na Menhetnu u šećerno ružičastoj i zelenoj boji mente koji je dekorisan velikim kaktusima.

Prilikom dizajniranja stana bio je inspirisan meksičkom temom, prirodnim bojama pejzaža, kao i tradicionalnom arhitekturom Meksika. Nameštaj i zidovi imaju nijanse šećerne ružičaste boje, kao i poliuretanske cevi koje su posebno obojene i krase zid sobe. Zelena boja, od svetlucave nijanse velikog tepiha do nana zelene boje betonskog poda, stvara kontrast i balansira sa ružičastim zidovima. Kaktusi, sa svojim jedinstvenim i neponovljivim oblicima, pojavljuju se u svakom uglu i upotpunju prostor.

Mladi par odabrao je Dmitrija Reutova koji se ističe svojom nekonvencionalnom estetikom, pa su mu dali svu slobodu da renovira dragocenih 55 kvadratnih metara na poslednjem spratu zgrade s početka dvadesetog veka na Menhetnu.

Stan je sa dve strane okružen visokim lučnim prozorima, što je vrlo retko u Njujorku, a Dmitrij je to izabrao za glavnu geometrijsku temu kuće. Zakrivljene linije i zaobljeni oblici prisutni su u svakom detalju dekora, počevši od apsolutno ključnog igrača: izuzetno mekane zelene sofe i ružičaste fotelje.

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja čine jedan prostor. Bliže kuhinji, nekoliko cevi od poliuretana (ovde su obojene u zeleno) stvaraju ekran sličan biljci sa snažnim vizuelnim efektom. Šireći se od poda do plafona, izgleda da se guraju prema vrhu, povećavajući vertikalnost stana. U kontrastu sa mekim, punim nameštajem dnevne sobe, trpezarija nasuprot prozora ima jednostavan, filigranski sto i stolice (u zelenoj boji).

Inspiracija za kuhinju je donekle „metafizička“. Praktično neprepoznatljiva u stanu, elegantno kombinuje različite zapremine i materijale. Zidna jedinica koja sadrži radnu površinu i ormare podseća na kredenac sa zaobljenom siluetom. Ružičasta sudopera i slavina su u skladu sa radnom površinom sličnom pločicama Terrazzo. Da upotpunite sliku (jer zapravo sve liči na sliku), stavljen je prozirni ormar u istoj boji kao i zid, kao i nekoliko prefinjenih detalja poput sofisticiranih lustera i vaza.

Kuhinja po meri je planirana sa velikom pažnjom prema detaljima i zasnovana je na rafiniranom kontrastu različitih zaobljenih silueta i materijala. Okrugli otvor, zatvoren listom providne narandžaste plastike, vizuelno povezuje ulaz sa kuhinjom.

Spavaća soba je uređena tako da podseća na izlazak sunca. Na zidovima jarko ružičasta boja dnevne sobe zamenjena je mekšim nijansama koje se iz zelene boje poda pretvaraju u plavu, tirkiznu i nijansu jorgovana (tapete su ručne izrade). Gotovo da se osećate kao da spavate napolju, u meksičkom dvorištu, okruženi kaktusima, zahvaljujući izgradnji dodatnog zida i stepeništa koje izgleda kao da je izrađeno od tradicionalnog meksičkog maltera.

Projekat Dmitrija Reutova je vizija, putovanje iz snova koje vas vodi u daleku zemlju, daleko od ludnice njujorškog poslovnog sveta koji svakodnevno obuzima ljude.

Ovaj stan stanarima omogućava da zaborave na sivilo koje se odnosi na stres, monotoniju i normalnost i zarone u fantastičan, sunčan, sladak i omamljujući svet. Možda vam je potrebno malo više ubeđenja da biste napustili ovu bajku svakog jutra, ali svakako je divno vratiti se uveče kući, možda uz takose kupljene u vašoj lokalnoj meksičkoj prodavnici... 

Povezane teme