Pogled na jedinstvenu rezidenciju u Londonu velike Zahe Hadid

Važan stub u procesu planiranja i estetike rezidencije je pristup arhitekte, u kombinaciji sa kvalitetom njegove saradnje sa vlasnicima.

Na našem današnjem putovanju u London, imamo jedinstvenu priliku da doživimo veličanstvenu rezidenciju u Londonu, remek delo popularne arhitekte Zahe Hadid. Tokom svog života i sama je bila posvećena unapređenju arhitekture u pravcu modernosti. Sve do njene smrti 2016. godine, njen portfolio je bio predmet zavisti svakog dizajnera, jer je bila na vrhu nebrojenih takmičenja, osvajajući velika priznanja, a posebno Prickerovu nagradu 2004. Uprkos svom ogromnom radu, ona je uredila dizajn samo dve kuće. Jedna se nalazi u gustim šumama oko Moskve, koja više liči na vanzemaljsku strukturu nego na zgradu. Druga se nalazi na kraju istorijske ulice u londonskoj Belgraviji, i vrhunac je postmoderne stambene estetike.

Bidiša Sinha, pomoćnik direktora Zaha Hadid Architects (ZHA) i menadžer projekta za rezidenciju Belgravia, rekla je: „Ova kuća u Londonu je malo iznenađenje za koje niko zaista ne zna. Sigurno je mnogo ljudi širom sveta tražilo od nje da dizajnira njihovu porodičnu kuću, ali pretpostavljam da je vreme bilo pravi ograničavajući faktor. Ona je bila izuzetno uključena u razvoj svakog ZHA dizajna. Govorim o nacionalnim muzejima, istraživačkim institutima, železničkim stanicama i aerodromima. Ovi veliki projekti su bili intenzivni i zahtevali su njenu punu pažnju i talenat."

Vlasnici kuće su bili prijatelji Zahe. Sve je u ovoj kući počelo sa velikim poverenjem između vlasnika i arhitekte, što je veoma dobra tačka za stvaranje prijatnog porodičnog prostora. Moderan četvorospratni dom završen je 2017. godine i predstavlja odličan primer filozofije dizajna koja se fokusira na uverenje da smelo apstraktna stambena kuća može ostati verna svojim istorijskim korenima. Rezidencija, kao i sva dela velike umetnosti, ima poseban DNK svog tvorca.

Vodeću ulogu u enterijeru ima impresivna kružna ograda koja odiše osećajem prostora i slobode koju je Zaha Hadid želela da pruži. Još jedna važna tačka su stepenice, koje su napravljene od betona ultra visokih performansi, prenoseći preciznost i moć dizajna. Geometrija i obilje prirodnog svetla zvezde su u svakoj prostoriji, posebno u dnevnoj sobi. Ogroman stakleni prozor pruža prekrasan pogled na elegantnu terasu koja je bogata vegetacijom.

Otkrijte više fotografija zadivljujuće rezidencije u galeriji fotografija!

Luxury Experience