Oaza spokoja u kvartu Qinpu: kako izgleda stan jednog pilota

Više slika

Više slika

Svako od nas nakon dugog radnog dana i vrzmanja po gradu jedva čeka da se vrati svom domu, kako bi makar na kratko uživao u svom sopstvenom kutku mira i spokoja…

Baš sa tim na umu, Rezidenciju W je dizajnirao tim fws_work kako bi njenom vlasniku pružio osećaj mira sa pogledom na kvart Qinpu, poznat po brzom razvoju i generalno užurbanom načinu života. Vlasnik stana je pilot, pa stoga veći deo vremena provodi putujući na relaciji između različitih zemalja sa kratkim boravcima. Za njega, dom predstavlja svojevrsno utočište koje pruža osećaj opuštanja u trenutku kada se vrati kući.

Da bi udovoljio vlasnikovoj želji za opuštanjem, fws_work je dizajnirao prostor s taktilnim materijalima poput gipsa i hrastovog drveta kao osnovne podloge, uz dodatak pletene trske, rebrastog stakla, enkaustičkih keramičkih pločica i lanenog nameštaja kako bi stvorili senzornu toplinu. Pored toga, sofisticiran rad stolarstva se otkriva kroz dosledne detalje obrade drveta u čitavom stanuu. Odabrana paleta materijala i detalji u radu sa drvetom bude vlasnikove uspomene na seosku kuću iz detinjstva.

fws_work je spojio ulaz, kuhinju, prostoriju za čitanje, trpezariju i dnevni boravak u svetlom, otvorenom prostoru kako bi poboljšao prostranost i fleksibilnost, istovremeno se fokusirajući na stvaranje intuitivne cirkulacije, bazirane na vlasnikovim navikama. Intuitivna cirkulacija je definisana samostalnim elementima, poput poluvisokog pregradnog zida koji se povezuje s stolom za čitanje i proširene kuhinjske površine. U međuvremenu, postojeći težak nosivi zid je obložen panelima od hrastovog drveta kako bi se vizuelno razdvojio opušteni dnevni boravak i trpezarija od funkcionalnog prostora za čitanje i kuhinje, i ublažio vizualni uteg nosećeg zida.

Suprotno opuštenom osećaju celokupne neutralne palete, crno obojeni drveni elementi, enkaustičke keramičke zidne pločice, kožni držači i kameni pult oblikuju mračnu kuhinju i produženi šank. Tama kuhinje i šanka podržava uživanje u utočištu, omogućavajući vlasniku da se potpuno posveti svojim strastima prema kuvanju i degustaciji viskija. Topla svetla na policama probijaju kroz vrata od pletene trske, praćena odrazima čaša i posuđa.

Povezujući otvoreni prostor s spavaćim sobama i multifunkcionalnom sobom, prelazni hodnik je obložen panelima od hrastovog drveta i zidovima od gipsa. Deo pregradnog zida je zamenjen slojevima pletenih panela od trske i rebrastog stakla kako bi privukao svetlost u hodnik, istovremeno pružajući privatnost i zvučnu izolaciju za sobu. Usklađeni stolarski detalji od zida do plafona stvaraju dubinu i dimenziju kada svetlost obasja prostor. Pored neutralne palete koja se provlači kroz otvoreni prostor, tamna tirkizna boja zamagljuje granicu između gornjeg zida i plafona, donoseći osećaj mira u spavaću sobu za odmor nakon dugog dana.

Luxury Experience