Impresivan apartman koji podseća na pećinu u planinskom odmaralištu u južnoj Grčkoj

Drvenu pećinu je napravila arhitektonska firma Tenon.

Projektovali su je i izgradili arhitekti u planinskom odmaralištu Hyades Mountain Resort u Korintu, a završena je 2020. godine. Drvena pećina uključuje dve spavaće sobe - kao i kuhinju sa otvorenim rasporedom. Dizajn takođe uključuje dve bočne sobe, dnevni boravak sa kaminom i kupatilo glavne sobe. Na ovaj način je apartman podeljen u dve zone: glavni deo, koji se sastoji od neprekidno zakrivljene drvene konstrukcije i sekundarni prostor, sa posebnim pogledom i detaljima od tamnog kamena.

Ovo odvajanje ima za cilj da stvori jasnu razliku između tvrde, "zaštitne" školjke i zakrivljene "gostoljubive" unutrašnjosti koja podseća na oblik pećine koja se koristila kao utočište tokom istorije ljudskog postojanja.

Osvetljenje je igralo bitnu ulogu u procesu projektovanja. Prirodno svetlo tokom dana ujedinjuje različita područja projekta, stvarajući kohezivan životni prostor, dok veštačko noćno osvetljenje, strateški postavljeno u pećini, naglašava formu.

Zakrivljena konstrukcija izrađena je od sirovog jelovog drveta, dok se ostale prostorije (kuhinja, ormari, pod itd.) sastoje od borove šperploče bez čvorova. Vazduh između drvenih elemenata i betona ima za cilj zaštitu strukture i pravilnu regulaciju vlažnosti i temperature prostorije, koristeći prirodne sposobnosti drveta.

Sve konstrukcije za ovaj projekat izvedene su na licu mesta. Svaka od komponenti je zatim ugravirana i oblikovana pre konačne montaže.

Odsustvo bilo koje digitalne metode izgradnje dovelo je do usvajanja „skulpturalnijeg“ pristupa konačnoj formi koja je predstavljala spajanje originalnih dizajna. Ova vrsta kreativnog procesa takođe je značila da nisu angažovani stolari, radnici ili drugi tehničari, već su svaki deo konstrukcije izradila i sastavila dva osnivača kompanije Tenon.

Više fotografija ove impresivne drvene pećine pogledajte u galeriji.