Dom uronjen u islandsku prirodu

Island je zemlja vatre, leda, gejzira, vulkana, vodopada i pejzaža koji oduzimaju dah.

To je mesto daleko od ostatka sveta, uronjeno u nezagađenu prirodu koje uzbuđuje i duboko pokreće one koji ga upoznaju. To je ostrvo koje treba posetiti i mesto za život u potpunoj simbiozi sa svojim čudesnim pogledom.

Ovo je dom okrenut prema razuđenoj obali jezera u blizini živahne prestonice Islanda, Rejkjavika. Napravljena od stakla i drveta sa nekoliko zidova i „visećim“ nameštajem, vila spokojno leži u spektakularnom kontekstu koji je okružuje.

Dom je delo projekta „Domovi sveta“, koji je stvorio Lago kako bi prikazao savremeno zdanje u svojim beskrajnim varijacijama. U ovom slučaju, potraga za harmonijom sa okruženjem inspirisala je i nameštaj kuće na jezeru. Zaista, zahvaljujući velikim neprekidnim staklenim prozorima od poda do plafona, stvara se nevidljiva membrana prema spoljašnjosti. Čini se da slobodni pejzaži zaista ulaze i prolaze kroz unutrašnjost.

Među visećim nameštajem, sofama koje kao da lebde, providnim stolovima, nameštaj daje prostor i dah prostorijama podeljenim zidovima koji su poput ekrana umetnuti između jednog i drugog prostora. Elegantan i minimalistički, dom uključuje lakoću arhitekture i boje prirode koje dolaze sa prozora. Zasnovano na Lago modularnim sistemima, od polica za knjige do TV nameštaja, sofa i ormara, sve se savršeno uklapa u raspoloživi prostor.

Ne verujemo da se mora koristiti žuti i plavi nameštaj u primorskom domu ili nijanse sive u gradu. Međutim, za ovaj dom na jezeru, okružen i pod uticajem tako intenzivnog prirodnog okruženja koje dominira enterijerom, nije se moglo pronaći bolje rešenje. Dok je zagrljen u udobnosti prostora u kome se nalazi sav klasičan nameštaj (od sofa do ormara), čini se da je u skladu sa magičnom atmosferom ove zemlje bez premca.