Bunker iz II svetskog rata transformisan u vikendicu

Nikada nije lako zaboraviti strahote rata. Oba svetska rata - kao i bezbroj drugih ratova i sukoba - stalno nas podsećaju na to…

Ali iz pepela užasne prošlosti, nada može ponovo da se rodi ako verujemo u kreativnost. Zaboravljati prošlost je lako, ali to je zadatak koji nikada ne bi trebalo da se ostvari, jer zaboravljena istorija će se ponoviti. Umetnost i arhitektura postali su dva načina očuvanja čak i najgroznijih delova istorije, a ova vikendica u Dorsetu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, je odličan primer toga.

Britanski arhitektonski studio Corstorphine & Wright pretvorio je bunkere iz vremena Drugog svetskog rata u vikendicu integrišući je sa originalnim tragom eksplozije bombe u obliku prozora spreda. Izgrađena kao deo sistema za detekciju radara Chain Home 1939. godine, kuća sa dve spavaće sobe pruža pogled na Lamanš blizu sela Ringstead. Firma je sarađivala sa strukturalnim inženjerom Symmetrys kako bi sačuvala deo istorije zadržavajući veći deo postojeće strukture.

Ovaj betonski bunker iz Drugog svetskog rata korišćen je za zaštitu od nadolazećih napada Luftvafena. Sada je to vikendica sa prozorom na kojem je ostavljen trag eksplozije koji pruža neverovatne poglede na obalu južne Engleske. Zadržavajući originalni karakter bunkera, kuća ima kupatilo, dve spavaće sobe i prelepu kuhinju i trpezariju.

Arhitektonski studio je sačuvao ostatke oštećenja od bombi u obliku velikog novog staklenog dela koji komplementira grubim nezavršenim betonskim zidovima koji zadržavaju utilitarnu estetiku. Sa površinom od 64 kvadratna metra, životni prostor unutar bunkera organizovan je oko dnevne sobe koja sadrži peć na drva, prostor za sedenje i trpezarijski sto.

Glavna spavaća soba je odvojena od dnevne staklenim vratima, dok su kuhinja, druga spavaća soba i kupatilo smešteni sa obe strane. Takođe ima i drugi, manji otvor od eksplozije bombe koji omogućava ulazak prirodne svetlosti u drugu spavaću sobu.

Govoreći o ovom jedinstvenom poduhvatu, arhitekta Džoni Plant, direktor u Corstorphine & Wright, rekao je: "Dizajn bunkera je potpuno jedinstven i nema standardnih detalja za takvu zgradu. Najizazovniji deo dizajna bio je detaljno zadržavanje originalnog unutrašnjeg betona, uz istovremenu izolaciju i hidroizolaciju. Na kraju, jedina opcija bila je potpuno otkriti strukturu bunkera, izolovati građevinu spolja, a zatim vratiti u zemlju i ponovno je postaviti na mesto na kom je bila.”

“Formiranje velikog otvora 'traga eksplozije' na južnoj fasadi takođe je predstavljalo značajan izazov. Kreirajući otvor, želeli smo sve da podsetimo na istoriju ove građevine i odlučili smo da formiramo otvor od eksplozije za novo staklo umesto jednostavnog isečka”, dodaje on.

Vikendica iz doba Drugog svetskog rata može se iznajmiti za kratke boravke sa tarifama koje se razlikuju tokom godine. Iako je to šaljiva aluzija na ratnu prošlost zgrade, prozor sa tragom eksplozije stalno podseća na tužno vreme u ljudskoj istoriji.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience