Besprekorno luksuzni stanovi u Barseloni

Studio za dizajn enterijera, Vilablanch, odabrao je “tihi” savremeni nameštaj, kako bi dekorisao ovaj stan u Barseloni, fokusirajući se na raskošne originalne detalje prostora…

Casa Bures dizajnirana je od strane Vilablanch u saradnji sa TDB Arquitectura, kako bi sadržala u sebi mešavinu modernih elemenata i komada nameštaja, koji se “ne takmiče niti imitiraju originalne kreacije”. Dizajnerski studio je zapravo renovirao svih dvadeset šest stanova u zgradi u Barseloni, uključujući one velikodušno dizajnirane sa plafonima koji su dekorisani freskama, ali i stanove koji su daleko jednostavniji sa svojim belim zidovima.

“Odlučili smo se za elegantni i prefinjeni dizajn enterijera, koji vraća i poboljšava vrednost dekorativnih elemenata koji su deo istorije modernizma”, objašnjavaju iz studija, koji vode Elina Vila i Agnes Blanš. “Oni su praćeni elementima koji su podjednako prefinjeni, ali spokojni, manje ornamentni i tihi”.

Zgrada sa šest spratova podignuta je na početku dvadesetog veka od strane španskog arhitekte Fransesa Berenguera i Mestres, a svoje ime je dobila od vlasnika, Fransesa Buresa, bogatog biznismena koji je posedovao nekoliko tekstilnih kompanija.

Iako je dobila status spomenika 1979.godine, tokom godina, Casa Bures je više puta bila vandalizovana i upala je u stanje očaja. Vilablanch su radili sa lokalno baziranom kompanijom TDB Arquitectura kako bi kompletno osvežili postojeće elemente građevine i učinili je dovoljno funkcionalnom, tako da odgovara komforima modernog života.

Na jednom njenom spratu mogu se videti “palatalni” stanovi koji bi trebalo da nas podsećaju na nekadašnje odaje Buresa. Svaki od stanova meri oko petsto kvadrata i sadrži ornamentne zasvođene plafone i mozaičke podove.

Sobe su povezane dugačkim hodnicima, sa vitražnim prozorima i rotundama koej su dekorisane freskama i pozlaćenim panelima. Što se tiče nameštaja, on se pojavljuje u formi minimalistiičkih ugaonih garnitura, fotelja u tonovima dragulja, skladišnim elementima od nerđajućeg čelika i tako dalje.

Na prizemnom nivou, koji je Bures nekada koristio kao svoj proizvodni pogon, možemo videti tri loft stana, sa snažnom industrijskom ličnošću. Ovde, trpezarija otvorenog plana prostora i odeljak za sedenje dolaze isprekidani gvozdenim stubovima. Betonski podovi i izložene ciglene površine krasa čitav prostor, zajedno sa crno uramljenim staklenim particijama.

Pet penthaus stanova i 16 “običnih” stambenih jedinica kreirano je u ostatku građevine, zajedno sa jednostavnim belo obojenim zidovima i podovima od hrastovine. Stanovi u Barseloni neretko dolaze sa izobiljem istorijskog dekora i detalja, koje arhitekte i dizajneri enterijera brižljivo čuvaju tokom svojih radova.

Luxury Experience