Besprekorni porodični stan u srcu Tribeke

Enterijer ovog veličanstvenog, prozračnog stana, još jedan je uspešni projekat Monike Gibson, jedne od vodećih njujorških dizajnera enterijera…

Dupleks smešten u Tribeki ima pogled na Ist i Hadson reke, a tokom najvedrijih dana, panorama doseže i severno od Central parka. Stan je morao dobiti odgovarajući dizajn enterijera, koji bi upotpunio zapanjujući pogled na grad, a dizajnerka je definitivno odgovorila na taj izazov.

Na zahtev vlasnika, Monika je dobila zadatak da ovaj, prvobitno tradicionalni i zatvoreni stan transformiše u mlađe i otvorenije okruženje, što je više odgovaralo duhu porodice koja u njemu živi. Sa visokim plafonima i površinom od 600 kvadrata, stan je sam po sebi imao izobilje potencijala. Ipak, jedan izazov se nametnuo sam po sebi – trebalo je maksimalno iskoristiti njegove dimenzije i istovremeno udovoljiti očekivanjima porodice.

Počevši od dnevne sobe, Monika je dozvolila ovom domu da “odahne”. Zidovi na obe strane kamina i na suprotnoj strani sobe zamenjeni su prozorima u čeličnim okvirima. Savršeno zaobljena krem sofa okružuje savremeni sto u sredini sobe i postavljena je preko puta dve stolice u obliku polumeseca u sličnom krem tonu. Ove komade nameštaja spaja jednostavan i neutralan tepih, čineći savršen dnevni boravak.

Za foaje i trpezariju Monika je izabrala teraco išaran sivom i crnom. Kuhinja se usredsređuje na skulpturalni trpezarijski sto od oraha okružen modernim barskim stolicama. Ovaj sto je dizajnirao Džozef Volš, irski umetnik i samouki proizvođač nameštaja. Slični dizajnerski komadi nameštaja rašireni su po celom stanu, zajedno sa nekoliko intrigantnih slika.

Uprkos minimalističkim tendencijama vlasnika, Monika je takođe uspela da prože stan toplinom koristeći prijatne boje, presvlake, prostirke, pa čak i tapiseriju iz 18. veka koja je lepo prekrivala zidove glavne spavaće sobe.

Štaviše, da bi ispunila želju supruge da negde ugradi dizajn crno-belih pruga, ona je izabrala savršeno mesto - igraonicu. Ovo područje je obogaćeno zabavnim oblicima koji podstiču dečju kreativnost i maštu, ali ni na koji način ne podrivaju eleganciju ostatka stana.

Konačno, rešeni da istaknu najimpresivniji atribut ovog stana, porodica i dizajner zajednički su zabranili postavljanje bilo kakvog nameštaja u foaje i centralni kanal dnevne sobe. Kao rezultat, posetioci su gotovo magnetno povučeni do mesta gde je pogled na Donji Menhetn najlepši.