Zelena vizija Pariza koju odmah želimo da posetimo

Polazeći od dela barona Osmana, koji je bio odgovoran za urbanu transformaciju Pariza između 1853. i 1870. godine, arhitektonska firma Vincent Callebaut Architectures predstavlja seriju futurističkih, biološki inspirisanih arhitektura za francusku prestonicu...

Arhitekte koriste moć novih alata za veštačku inteligenciju kako bi stvorili kolekciju zelenih „Hausmanovih“ zgrada i biomimetičkih pozitivno-energetskih struktura pod nazivom „Archibiotics“. Rezultirajuće jedinice su izgrađene od bioloških materijala (kao što su nabijena zemlja, bambus, mikroalge, micelijum, itd.) i dizajnirane su da proizvode sopstvenu energiju i pretvaraju sopstveni otpad u resurse kako bi se postigao nacionalni cilj karbonske neutralnosti do 2050.

Žorž-Ežen Osman, takođe poznat kao baron Osman, bio je prefekt Sene od 1853. do 1870. godine i vodio je transformaciju Pariza tokom Drugog carstva pod okriljem Napoleona III, produbljujući sveobuhvatni plan renoviranja koji je uspostavila Simeonova komisija. Posle epidemije kolere 1832. godine, Osmanove transformacije su se fokusirale na zdravlje i imale za cilj da olakšaju protok stanovništva, robe, vazduha i vode pokretanjem kampanje pod nazivom „Pariz ulepšan, Pariz proširen, Pariz saniran“. „Hausmanovske“ zgrade podignute duž širokih avenija Pariza su ono što je gradu dalo staro, srednjovekovno lice kakvo danas poznajemo.

Uzimajući inspiraciju iz Osmanovog rada, arhitekte u Vincent Callebaut Architecture nastavljaju da istražuju koncept klimatske i energetske solidarnosti koristeći nove alate veštačke inteligencije. Francuski arhitekti crpe inspiraciju iz postojećih zgrada, kao i povratnih petlji ekosistema i biomimetike, kako bi stvorili niz zelenih, organskih struktura raspoređenih širom Pariza. Kroz osetljiv i savremeni dijalog koji čuva istorijsko nasleđe francuske prestonice, projekat stvara ostrva urbane svežine oživljavanjem prirode, biodiverziteta i permakulturne urbane poljoprivrede u srcu grada.

Predstavljene od strane Vincent Callebaut Architecture, ove „Arhibiotike“ imaju za cilj da masovno integrišu obnovljivu energiju u zgrade izgrađene od materijala na bazi biologije kao što su unakrsno laminirano drvo, nabijena zemlja, beton od konoplje, čvrsti strukturni kamen, bambus, mikroalge, micelijum i slama. Kao što je ranije pomenuto, ove zgrade su dizajnirane da proizvode sopstvenu energiju i pretvaraju sopstveni otpad u resurse.

Rezultat je uspešna simbioza između čoveka i prirode, futuristička, bio-inspirisana arhitektura zasnovana na visokom tehničkom nivou francuske izrade. „Ova želja za izmišljanjem otpornog urbanizma, u ljudskom obimu, zamišljenog za Parižane i uz konsultacije sa Parižanima, mogla bi da bude deo nove kampanje pod nazivom ‘Otporan Pariz, zeleni Pariz, Pariz koji diše’“, deli tim. Projekat je u skladu sa ekološkim planom tranzicije „Paris Smart City 2050“ koji je 2014. godine pokrenuo Vincent Callebaut Architectures na osnovu „Plana klima-vazduh-energija“ za grad Pariz i opštinske službe za urbanu ekologiju.

Luxury Experience