Zavirite u nesvakidašnje sobe za hedoniste

Emilijano Salci i Brit Moran iz britanskog Dimore studija, kreirali su garderobu, dnevni boravak, trpezariju, spavaću sobu i kupatila u umetničkog galeriji Mazzoleni…

Ovaj projekat, koji se zapravo pripisuje njihovoj spinoff kompaniji Dimore Gallery, dizajniran je kao omaž posleratne italijanske umetnosti koja je deo postavke ove galerije. Nazvan (Un)Comfort Zone, ovaj projekat kombinuje eleganciju tridesetih godina, sa senzualnošću sedamdesetih.

Sobe sadrže mešavinu vintage i savremenog nameštaja i osvetljenja koji su delo Dimore studija, kombinovanih sa bogato obojenim tepisima i bojama zidova. Moran i Salci zajedno kreiraju talase u industriji dizajna, predstavljajući alternativu minimalizmu koji trenutno dominira ovim tržištem.

(Un)Comfort Zone prati instalacije ovog dua koje su bile predstavljene na milanskoj nedelji dizajna. Ovog puta, čuveni par dodao je i detalje koji nam daju nagoveštaje ličnosti čoveka koji bi mogao da živi u ovom prostoru, poput praznih flaša, pakovanja tableta i magazina.

“Emilijano i ja, mi uvek osmislio svet koji pokušamo da kreiramo. Pokušali smo da celu tu priču pomerimo malo dalje i tako je nastao dizajn koji podseća na filmski set. Svaka soba ima nekoga drugačijeg – u dnevnoj sobi se odigrava zabava, dok je karatanje u toku u trpezariji”.

Posetioci izložbe postaju kućni gosti, koji unutar prostorija gledaju proz prozore nalik špijunkama oivičenim bronzom. Samo se garderoba može videti u celosti kroz prednji prozor galerije. “Želeli smo da gostima damo priliku da zavire u nečiji život”, rekao je Moran.

U garderobi nalazi se Dimore drveni ormar sa ogledalom i dekorisanom gornjom površinom nazvan Armadio 098, kao i stajaća metalno-bronzana lampa. Tu je i zaobljeni drveni garderober sa metalik zavesama. Cela ova selekcija ispraćena je svetlucavim zlatnim zidovima i pink uljanom slikom, koju je umetnik Paolo Šegi kreirao 1969.godine.

Smeli tepih sa dezenom i bordo zidovi sačinjavaju kostur dnevnog boravka, u kom se nalazi Dimore drveno-čelična Poltrono 102 fotelja uparena sa ležaljkom i monohromnim podnim lampama koje su delo italijanskog dizajnera Gabrijele Krespi.

Twin kreveti u spavaćoj sobi odišu pedesetim godinama sa zaobljenim drvenim ramom i satenskim posteljinama, dok je duh šezdesetih unet uz pomoć Venine lustera. Zelena, siva i ljubičasta nijansa tepiha su odabrane kako bi akcentovale ove tonove u umetničkim delima.

Drugi prostori koji su deo ove izložbe su bledo pink kupatilo, dok je trpezatija dekorisana velikim svilenim svetlom i crno-belim umetničkim dleima.