Zavirite u kineski naučni grad budućnosti

Čengdu naučni i tehnološki grad konačno je predstavljen javnosti…

Prema navodima, master plan i arhitektonski dizajn ovog lokaliteta, dobijen je kao delo takmičenja održanog u Kini, gde su pobedu odneli OMA i arhitektonski studio GMP. Ove dve prakse će prvo dizajnirati početnu fazu generalnog master plana, gde će se kasnije naći Internacionalni obrazovni park na zapadu i Transit-Oriented Development na jugoistoku. Oko 4.6 kvadratnih kilometara master plana, kako kaže OMA partner, Kris van Duiđin, pružiće alternativu tipičnim planovima ove vrste, koji su bazirani na automobilskoj mreži prevoza. Prema navodima, namera je kreiranje dizajna koji je ukorenjen u geografiji lokaliteta, uz nadu da će veza između arhitekture i pejzaža rezultirati dinamičnim okruženjem za edukaciju, koje će inspirisati rađanje inovativnih ideja.

Kako saznajemo, u okviru edukativnog parka koji meri 460.000 kvadratnih metara nalaziće se obrazovni programi brojnih univerziteta, sa pratećim spavaonicama, javnim programima, nacionalnim laboratorijama i kancelarijama za inovacije. U kompleksu će se takođe nalaziti karakteristična građevina koja će meriti 80.000 kvadrata, u kojoj će biti smeštena univerzitetska biblioteka, centar za studije, auditorijumi, laboratorije i mnogo toga drugog.

Kris van Duiđin objašnjava da će strukture imati inspiraciju koja leži u tradicionalnim naseljima Čengdua. Ukupno, lokalitet će sadržati šest klastera, pri čemu će svaki od njih definisati specifičnu arhitektonsku tipologiju. Klasteri bez automobilskog saobraća biće povezani mrežom pametne mobilnosti sa automatizovanim vozilima i voznim stanicama.