Zavirite u kineski grad otporan na koronu

Već smo se svi navikli na ideju života u svetu koji je pogođen pandemijom, ali da li smo zaista spremni da promenimo svoj život iz korena?

Mnogi stručnjaci od samog početka pandemije naglašavaju da će njen drugi talas biti opasniji i snažniji od drugog, što znači da se moramo daleko bolje pripremiti. Naravno, svi se nadamo da do toga neće doći, ali Guallart Architects studio već je osmislio post-COVID stambene jedinice za novi gradu Kini, koji se vodi maksimom da je bolje sprečiti, nego lečiti.

Ovaj samoodrživi grad će biti izgrađen u predgrađu Pekinga, u formi stambenih blokova koji će stanarima dati mogućnost da žive sa stilom, čak i tokom obaveznog karantina. Ovde se neće nalaziti samo stambeni prostori, već i kancelarije, bazeni, prodavnice, bakalnice, obdanište, administrativni centri i vatrogasna stanica.

Držeći se principa samoodrživosti, svaka građevina će biti pokrivena plastenicima koji će stanarima dati sveže voće i povrće, a oni će biti smešteni ispod krovova koji sakupljaju solarnu energiju. 

Ovaj lokalitet otporan na Koronavirus dobio je naziv Xiong i sadržaće četiri stambena tornja u kineskom stilu, kombinovana sa gradskim trgom koji je ispresecan plastenicima. Stanovi će dobiti prostrane terase koje hvataju sasvim dovoljno prirodne svetlosti i daju prostora za uživanje u slučaju ponovnog karantina.

Veliki zajednički prostori su osmišljeni u skladu sa normama društvenog distanciranja, dok će saradnički prostori biti opremljeni 3D štampačima i brzim mašinama za prototipe, kako bi se bilo koji deo mogao odmah zameniti.

Određeni otvoreni prostori i terase su okarakterisani kao “Drone-friendly”, a namenjeni su vitalnim dostavama hrane u hitnim slučajevima. Različiti rasporedi stanova će ponuditi mesta za porodice sa jednim do dvoje dece ili bez dece, dok će same strukture biti proizvedene od laminiranog drveta, koje je obnovljivi izvor.