U Holandiji niče najveće stambeno naselje na vodi

Čitav svet se bori sa klimatskim promenama, dok brojni ljudi, organizacije i kompanije daju sve od sebe kako bi svakodnevno popravljali već nanetu štetu…

Oni koji su pokazali svoje znanje omalovažavajući uticaj klimatskih promena i brige koje one sa sobom donose kao mit, moraju znati da brojni ljudi širom sveta već sada prave velike promene zbog opasnih problema koji baš na ovaj način nastaju.

Waterbuurt je vrhunski rezidencijalni razvojni projekat koji svoje mesto pronalazi u Amsterdamu, a zapravo predstavlja koloniju plutajućih domova. Skoro 100 plutajućih kuća usidreno je na jezeru Eimer, ne u formi čamaca, već pravih rezidencijalnih zdanja. Nastale kao delo holandskog arhitekte, Marlis Romer, ovaj plutajući distrikt je najveći svoje vrste u Evropi, a nudi različite tipove stambenog zdanja, koja su definitivno dovoljno komforna i luksuzna.

Konstruisane u brodogradilištu koje se nalazi na oko 65 kilometara severno od jezera, plutajuće vile su usidrene i povezane sa čeličnim stubovima, tako da se pomeraju samo vertikalno tokom promene plime. Sa topljenjem polarnih kapa i dve trećine populacije Holandije koji žive ispod nivoa mora, život na vodi će definitivno biti bolja opcija od života na kopnu.

Vizionar akvatične arhitekture, Koen Oltius, rekao je: “Već je daleko bezbednije živeti na vodi, ako živite u području gde se poplave često dešavaju. Najveći gradovi sveta su već sada gusto naseljeni, pa cena kvadrata brzo raste… a voda nije skupa koliko i zemljište”.

Iako je ovaj projekat praktično još u izgradnji, neke od vila koje se u njemu nalaze već su naseljene. Konstruisane na betonskim platformama, plutajuće vile se sastoje od laganih čeličnih ramova, drvenih zidova i panela. Njihove kuhinje i trpezarije su pozicionirane na izdignutom prizemnom spratu, dok su dnevni boravak i otvorena terasa na gornjem nivou.

Spavaće sobe i kupatila su prostrani, a dizajnirani su uz upotrebu monohromatskih šema koje doprinose otvorenosti prostora. Takođe, ovi delovi domova smešteni su na nižem nivou, koji je delimično pod vodom. Pored toga, svaka od ovih vila sadrži zelene bašte na svojim krovovima, koji se ujedno koriste za sakupljanje kišnice.

Sve vile su međusobno povezane kanalima, dok ujedno dele jednu mrežu, što svim stanarima omogućava deljenje električne energije. Po svemu sudeći, novi način života nas uči kako da budemo najbolje verzije sebe…