U Dubaiju niče najveće umetničko delo na svetu

Do sada smo imali priliku da vidimo veliki broj neobičnih struktura u čitavom svetu poput Ren građevine u Kini, Basket zgrade u Sjedinjenim Državama, Cybertecture Egg u Indiji i Bubble palate u Francuskoj…

Dubai će se po svemu veoma brzo pridružiti ovoj neverovatnoj listi, ukoliko izraelski umetnik, Zigo i njegov tim uspeju da konstruišu Clothespin neboder koji će zauvek promeniti njegovu panoramu. Clothespin Company će transformisati čuveno umetničko delo u realistički projekat, koji u sebi spaja dve komplementarne polovine, kao što možemo videti na običnim štipaljkama za veš.

Kako sam umetnik kaže, ovo je najveći komad umetnosti ikada kreiran i nada se da će ikonični toranj predstavljati simbol ljubavi, mira i nade, te da će eventualno postati stalni dodatak panorami grada. Toranj sa četrdeset spratova podeljen je na dva dela, pri čemu će jedna igrati ulogu hotela, sa čak 1200 prefinjeno dekorisanih soba. Druga polovina će u sebi sadržati 300 luksuznih stanova, zajedno sa 10.000 kvadrata komercijalnih prostora u formi tržnih centara, galerija savremene umetnosti, restorana i mnogo čega drugog. Clothespin toranj će biti savršena metafora za buduću vezu Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Unikatni projekat je trenutno u potrazi za strateškim partnerima, sa kojima će obezbediti zemlju, građevinska prava i započeti konstrukciju 2023.godine. Kako Zigo kaže: “Želimo da ljudi budu aktivni deo projekta, odnosno da iz pasivnih posmatrača umetnosti postanu deo samog tornja, uđu u njega, žive u njemu, provode vreme unutar njega i mnogo toga drugog. Verujemo da je ovo iskustvo zaista snažno. Zamslite kako biste se osećali kada biste mogli da zakoračite u umetničko delo i osetite ga iznutra, čak ga i malo promenite u skladu sa vašim karakterom. Kada pogledate Burj Khalifu, osećate nalet snage koji se pretvara u visinu. Kada se radi o Clothespin tornju, osećaj veličine zamenjen je osećajem intimnosti i ljubavi”.