Telosa - utopija za vrli novi svet u kom smo svi jednaki

Zaboravite na skromne nebodere – milijarder Mark Lor, odlučio je da sagradi čitav održivi grad…

Prema navodima Arch Daily, ovaj bogataš angažovao je danskog arhitektu, Bjarka Ingelsa i njegovu istoimenu kompaniju kako bi mu pomogli da dizajnira metropolu budućnosti po imenu Telosa. Ukoliko sve bude išlo po planu, novi grad će biti izgrađen na jugozapadu Amerike i biće dom za pet miliona ljudi.

Lor, koji je osnovao giganta u polju e-trgovine, Jet.com, veruje da Telosa ima potencijal da bude prava utopija, što je prigodno, jer je ime grada dobijeno od grčke reči za izraz “viša svrha”. Grad će biti sagrađen na ideji “ekvitizma”, što predstavlja preokret u priči o kapitalizmu, fokusiran na zajedničko vlasništvo.

Inicijalno, zemljište će biti donirano zadužbini zajednice, koja će koristiti novac zarađen povećanjem vrednosti poseda za poboljšanje javnih usluga i pružanje istog kvalitetnog pristupa zdravstvenoj nezi, stambenim prostorima, obrazovanju i prevozu svakom svom stanovniku. Ljudi koji budu živeli u Telosi dobiće udeo vlasništva, pa će, kada grad funkcioniše bolje i više privređuje i oni sami zarađivati. Preduzetnik veruje da Telosa može eventualno dostići vrednost od 1 triliona dolara i generisati do 60 milijardi dolara godišnje za svoje stanovnike.

“Misija Telose je kreiranje jednake i održive budućnosti”, izjavio je Lor o svom projektu na zvaničnom sajtu. “Zamislite da možete plaćati isti porez koji placate danas, ali da imate najbolje moguće državne usluge na svetu zauzvrat”.

Loru u ostvarenju njegove vizije pomaže Bjark Ingels kompanija, koja je dizajnirala dva Google kampusa i Audemars Piguet muzej. Sada, ovi vrsni majstori svog zanata dobili su zadatak kreiranja urbane zajednice, koja će biti otvorena, fer i inkluzivna. Ulice Telose će biti širom otvorene nudeći dovoljno mesta pešacima, biciklistima i autonomnim vidovima javnog prevoza. Grad će biti ispunjen zelenim prostorima koji reflektuju etos čitave priče. Tu će biti postrojenja za prečišćavanje vode i obnovive energije kako bi se promovisala dugotrajna održivost. U centru projekta će biti visoki vidikovac nazvan Equitism, koji će biti oznaka ovog grada i mesto sastajanja njegovih stanovnika.

Naravno, pre nego što počnu sa izgradnjom, Lor i Bjark Ingels studio moraju odabrati lokaciju za grad. Kada lokacija bude odabrana, možemo očekivati ubrzani razvoj ostatka priče, a Telosa planira da primi prvih 50.000 stanovnika 2030.godine.

Ko bi rekao da je utopija na manje od deset godina od nas?