Spolja gladac, iznutra jadac: najskuplji neboder Njujorka se polako raspada

Najluksuzniji neboder Velike Jabuke je po svemu sudeći truo iznutra...

Od 2015.godine, 432 Park Avenue je adresa koja je sinonim za ultra bogate ljude, vrhunski luksuz i sve ono najbolje što vam život može pružiti. Ovaj neboder visok 425 metara deo je čuvenog Milijarderskog Niza koji je nastao kao projekat CIM Group i Harija B. Maklova. Ponosio se činjenicom da je najviša stambena zgrada globalno, što je privuklo brojne imućne ljude, koji su plaćali i do 88 miliona dolara kako bi dobili priliku da stanuju unutar njega i njegova 102 sprata.

“Za samo pet godina, članovi stambenog i komercijalnog odbora traže 250 miliona dolara od preduzetnika i ovu građevinu nazivaju jednim od najgorih primera zloupotrebe sponzora u razvoju luksuznih kondominijuma u istoriji Njujorka”, sudeći prema tužbi koja je upravo podneta.

Čovek bi pomislio da život u višemilionskim domovima teče glatko, ali ipak, ovaj neboder nam dokazuje suprotno: njegovi imućni stanari se susreću sa problemima nas običnih ljudi sa poplavama i štetom od vode. Kako saznajemo, jeftina konstrukcija tornja proizvela je curenja vode, dovela je do kvarova liftova, dok je minimum jedna električna eksplozija odbacila radnika nekoliko metara u visinu. Neboder se hvalio svojim poznatim kupcima, poput Dženifer Lopez i Aleksa Rodrigeza između ostalog, ali ipak, stanari su zastrađeni problemima koji su nastali zbog njegove visine.

Neprirodno visoka struktura počela je da se ljulja usled jakog vetra, što je uticalo na njene liftove. Pored toga, kako je vazduh uleteo u njene otvore za otpatke i hodnike, nastao je orkestar glasnih, uznemirujućih zvukova. Stambeni odbor koji predstavlja stanare optužio je preduzetnike, sledećom izjavom: “Ovaj slučaj predstavlja jedan od najgorih primera zloupotrebe sponzora u razvoju luksuznih kondominijuma u istoriji Njujorka. Ono što je reklamirano kao jedno od najboljih mesta za život u metropoli zapravo je predato na korišćenje sa preko 1.500 identifikovanih građevinskih i dizajnerskih defekata u zajedničkim prostorijama, ostavljajući po strani brojne probleme individualnih stambenih jedinica”.

Apsurdno je i nezamislivo da neko plati 88 miliona dolara za stan i potom se zaglavi u liftu ideći do istog, ili uđe u kupatilo čiji su mermerni detalji uništeni poplavama. Epilog ove priče ćemo tek saznati, ali verujemo da će ona uneti crv sumnje u um svakog čoveka koji želi da se ponovi novim stanom u nekom od novih, ultra luksuznih i ultra skupocenih projekata.