Singapur gradi svoj pametni grad

I dok se ostatak sveta i dalje navikava na ideju “pametnih” domova, Singapur već preduzima sledeći korak i gradi svoj “pametni” grad…

Ovaj azijski grad država počeo je svoje radove na novom eko-gradu nazvanom Tengah, koji će sadržati 42.000 domova, kako javlja CNN. Novo naselje, koje će sadržati centar bez automobilskog saobraćaja i domove koji imaju centralizovane klime i automatizovano odnošenje otpadata, neće biti samo mesto u kom će građani moći da žive i rade, već će lestvicu inovacija za druge urbane centre koji žele da smanje svoj uticaj na našu planetu podići na sasvim novi nivo.

Iako je Singapur generalno mali – on broji populaciju manju od šest miliona građana i pokriva manju površinu od Njujorka, emisije štetnih gasova po glavi stanovnika više su od onih koje možemo videti u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini. Delimično, to se može pripisati vremenskim uslovima koji primoravaju građane da koriste svoje klima uređaje tokom većeg dela godine, a s obzirom da će zemlja postajati samo toplija u decenijama koje dolaze, inovativna rešenja hlađenja su svakako dobrodošla. U modelu pametnog grada, centralni sistem hlađenja će držati temperature pod kontrolom, otarasivši se pritom daleko manje efikasnih pojedinačnih klima uređaja. Pametni grad će takođe biti raspoređen tako da optimizuje protok vazduha, umanjujući uticaj topline.

Izvan klimatskog okruženja, grad će sadržati centralni deo bez automobila, koji će se posebno dopasti pešacima i biciklistima. Izvan centra grada, izobilje EV stanica za punjenje će biti na raspolaganju svim vozačima. Ovde će takođe postojati i rasveta koja se prilagođava vremenu i uslovima svetlosti, automatsko prikupljanje otpadaka i pametni domovi koji će omogućiti svojim vlasnicima da nadgledaju potrošnju struje i vode putem mobilne aplikacije. Ostaje da vidimo da li će sve ove opcije zajedno pomoći da se smanje emisije štetnih gasova, ali svakako postoji nada da će one na neki način uticati na ponašanje i navike građana.

Tengah će biti dvadeset četvrto naselje koje će izgraditi vlada Singapura od II svetskog rata. Smešten u području u kom su se nekada nalazile fabrike cigala i poligoni za vojne vežbe, grad će imati pet rezidencijalnih delova, izobilje zelenila i više javnih parkova.

Ukoliko se situacija bude odvijala po planu, prvi stanari će se u svoje nove domove useliti već 2023.godine, dok će veći deo jedinica biti dostupan za iznajmljivanje od samog grada.